Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Drink minder als je ouder wordt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Drink minder als je ouder wordt

01 november 2006 om 10:27 door admin

Bij alcoholconsumptie geldt: hoe ouder je wordt, hoe meer hoofdpijn je krijgt.

hangover

Stevig drinken geeft steevast hoofdpijn. Wel is die hoofdpijn veel heviger bij oudere drinkers. De lichamen van jongeren kunnen namelijk beter omgaan met grote hoeveelheden alcohol dan volwassenen, waardoor ze minder vaak en minder hevig last hebben van een kater. 

 

Onderzoekers van de Binghamton Universiteit in New York hebben aangetoond dat de hersenen van jonge mensen beter in staat zijn te compenseren voor grote hoeveelheden alcohol dan die van ouderen. Dat wil nog niet zeggen dat grote hoeveelheden alcohol voor jonge hersenen niet schadelijk zijn. Zowel het geheugen als de leerprestaties gaan namelijk door overmatig alcoholgebruik hard achteruit, zo zeggen de onderzoekers.

Vooral de prefrontale cortex in de hersenen helpt de jeugdigen bij het verwerken van hun katers. Dit gebied reguleert de cognitieve en emotionele functies van de mens. Onder andere impulsbeheersing, coördinatie en reflexen vallen daar onder.

Eigenlijk is een kater een waarschuwing van het lichaam. Het nare gevoel de ochtend na het stappen wordt veroorzaakt door uitdroging. Alcohol zorgt er namelijk voor dat het lichaam minder goed vocht kan vasthouden. Wie een kater wil voorkomen kan dan ook het beste een paar glazen water drinken voor het uitslapen van de roes.

Interesse in het volledige onderzoek? Klik dan hier om de site te bezoeken (het is in het Engels).