Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Kater

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Kater

Het drinken van te veel bier kan een naar gevolg met zich mee brengen: je voelt je brak en moe, je bent misselijk en je hebt hoofdpijn. Kortom je hebt een kater.

Maar wat is een kater eigenlijk? En hoe kun je het voorkomen? Hoe kom je er zo snel en soepel mogelijk weer vanaf? Op deze pagina vind je allerlei informatie en tips hoe om te gaan met een kater.

Het nuttigen van alcoholische consumpties kan naast gezelligheid en ontspanning een ander gevolg met zich mee brengen. Als je wakker wordt na het avondje vol plezier, voel je het pas: je hebt te veel gedronken. Hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, lusteloosheid en overgevoeligheid voor prikkels zijn de meest voorkomende symptomen. Tevens bestaat er de mogelijkheid dat je je niet alles kunt herinneren van de vorige avond.

lees meer

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je verstandig omgaat met alcohol, zul je je kater minimaliseren. Hieronder zijn enkele richtlijnen beschreven. Als je deze adviezen opvolgt, zul je ook de volgende dag met een glimlach op je gezicht aan de avond ervoor kunnen terug denken.

Vochttekort is de grootste oorzaak van een kater. Probeer daarom ook tussendoor een glas water of fris te drinken. Neem sowieso voor het slapen gaan nog twee glazen water.

Geniet, maar drink met mate. Dit klinkt voor de hand liggend, en dat is het ook. Teveel drinken kan niet alleen leiden tot een kater, maar je kunt ook in genante situaties terechtkomen. Hierdoor voel je je de volgende dag alleen nog maar beroerder. Bij zwaar overmatig alcoholgebruik heb je de kans dat je een alcoholvergiftiging oploopt. Bij langdurig overmatig alcoholgebruik loop je risico op onder andere leveraandoeningen, die een fataal afloop kunnen hebben.

Zorg voor een goede bodem. Drink niet op een lege maag. Dit vertraagt namelijk de opname van alcohol, waardoor de kans op overbelasting van acetaldehyde-afbraak verkleind wordt. Overigens zal uiteindelijk wel alle alcohol afgebroken moeten worden. Goed eten tijdens of voor het drinken verkleint ook de kans op overgeven. Het slijmvlies van de maag wordt geprikkeld door alcohol en bij plotselinge hoge alcoholconsumptie raakt het geirriteerd. De maagwand trekt samen als reflex om de alcohol zo snel mogelijk te lozen en overgeven is het gevolg.

Neem voor het slapen gaan een of twee aspirines (afhankelijk van je gewicht).

Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte slaapt.

Wellicht heb je geprobeerd alle maatregelen te treffen om je kater te voorkomen. Echter hoe meer je drinkt, hoe minder je denkt aan de volgende ochtend. Hier staan enkele ingezonden tips om van je kater af te komen. Heb jij nog een goede tip, stuur die dan in!

Sorteer & filter

Filters

Sorteer

Categorie

Filter
Naam
Categorie
Datum