Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Kater | Je slecht voelen na teveel alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Kater

Het drinken van te veel bier kan een naar gevolg met zich mee brengen: je voelt je brak en moe, je bent misselijk en je hebt hoofdpijn. Kortom je hebt een kater.

Pijnstilling bij kater
Pijnstillers en water bij een kater
Man zit op bed met een kater en hoofdpijn

Maar wat is een kater eigenlijk? En hoe kun je het voorkomen? Hoe kom je er zo snel en soepel mogelijk weer vanaf? Op deze pagina vind je allerlei informatie en tips hoe om te gaan met een kater.

Het nuttigen van alcoholische consumpties kan naast gezelligheid en ontspanning een ander gevolg met zich mee brengen. Als je wakker wordt na het avondje vol plezier, voel je het pas: je hebt te veel gedronken. Hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, lusteloosheid en overgevoeligheid voor prikkels zijn de meest voorkomende symptomen. Tevens bestaat er de mogelijkheid dat je je niet alles kunt herinneren van de vorige avond.

Wat is een kater precies? - 

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je verstandig omgaat met alcohol, zul je je kater minimaliseren. Hieronder zijn enkele richtlijnen beschreven. Als je deze adviezen opvolgt, zul je ook de volgende dag met een glimlach op je gezicht aan de avond ervoor kunnen terug denken.

Door middel van verschillende enzymen wordt alcohol in twee stappen in het lichaam afgebroken. Na het drinken van alcohol heeft je lichaam anderhalf uur nodig om een standaard glas alcohol af te breken. In de maag en lever vindt de afbraak plaats.

Na het drinken van alcohol treedt meestal pas na 8 tot 12 uur een kater op. Dit komt doordat er dan stoffen vrij komen die worden veroorzaakt bij de afbraak van alcohol in de maag en lever.

Ontwikkeling van een kater

Vochttekort is de grootste oorzaak van een kater. Er wordt namelijk veel water uit je lichaam gebruikt voor het afbreken van alcohol. Probeer daarom ook tussendoor een glas water of fris te drinken. Neem sowieso voor het slapen gaan nog twee glazen water.

Alcohol wordt met behulp van enzym alcoholdehydrogenase (ADH) omgezet in acetaldehyde. Daarna wordt acetaldehyde met behulp van aldehydedehydrogenase (ALDH) omgezet in azijnzuur.
Wanneer er sprake is van een overmatige hoeveelheid alcohol wordt er in het lichaam gebruik gemaakt van een tweede afbreeksysteem in de lever. Wanneer je te veel hebt gedronken, kan vertraging oplopen in het alcoholafbraak systeem door verzadiging van ALDH. Het gevolg is dat het acetaldehyde zich ophoopt in je lichaam.

Ook kan je maag geïrriteerd raken door alcohol, met name het slijmvlies. Dit is ook een van de ontwikkelingen van een kater. Niet iedereen kan even goed tegen drank. Verschillende omstandigheden kunnen invloed hebben op de mate van je kater. Denk aan vermoeidheid, stress en gewenning aan het drinken van alcohol.

Symptomen van een kater

- (Na)dorstig gevoel door uitdroging en een droge mond

- Hoofdpijn

- Moe en futloos gevoel

- Concentratie problemen

- Overgevoeligheid voor prikkels

- Braken, buikpijn en misselijkheid

Fabels over katers

Drink geen koffie als je een kater hebt

Vaak werd er gedacht dat koffie vocht afdrijvend is door de cafeïne die erin zit, dit klopt niet. Omdat je lichaam uitgedroogd is na een avondje drinken, is het belangrijk om je vochtgehalte aan te vullen. Het maakt niet uit met welke dranken je dit doet; water of koffie is beide goed.

’s Ochtends verder drinken helpt tegen de kater

Wanneer je in de ochtend verder gaat drinken, stel je je kater uit. Door uitstel van je kater, heeft je lichaam weinig tot geen tijd om de alcohol af te breken. Het gevolg is dan dat je kater nóg erger wordt.

Paracetamol helpt tegen een kater

Paracetamol werkt maar voor een paar uur. Wanneer je een paracetamol neemt voordat je slaapt, is het al uitgewerkt wanneer je wakker wordt. Ook werkt de combinatie van alcohol en een paracetamol slecht op je nieren en lever. Neem daarom een aspirine of ibuprofen bij het opstaan.

Verschillende dranken door elkaar drinken vergroot de kans op een kater.

Het maakt niet uit wát je drinkt, het gaat om de hoeveelheid alcohol die je neemt. Wel kan de volgorde van je drankjes je alcoholinname versnellen. Wanneer je begint met een sterk drankje en je stapt over op een biertje, heb je minder snel de neiging om dat biertje snel op te drinken. Wanneer je begint met een biertje, heb je waarschijnlijk de neiging om snel door te drinken. Wanneer je daarna nog sterke drank gaat drinken, heb je waarschijnlijk meer gedronken dan dat je de andere volgorde aanhoudt.

Tips om een kater te voorkomen

Geniet, maar drink met mate

Dit klinkt voor de hand liggend, en dat is het ook. Teveel drinken kan niet alleen leiden tot een kater, maar je kunt ook in genante situaties terechtkomen. Hierdoor voel je je de volgende dag alleen nog maar beroerder. Bij zwaar overmatig alcoholgebruik heb je de kans dat je een alcoholvergiftiging oploopt. Bij langdurig overmatig alcoholgebruik loop je risico op onder andere leveraandoeningen, die een fataal afloop kunnen hebben.

Zorg voor een goede bodem

Drink niet op een lege maag. Dit vertraagt namelijk de opname van alcohol, waardoor de kans op overbelasting van acetaldehyde-afbraak verkleind wordt. Overigens zal uiteindelijk wel alle alcohol afgebroken moeten worden. Goed eten tijdens of voor het drinken verkleint ook de kans op overgeven. Het slijmvlies van de maag wordt geprikkeld door alcohol en bij plotselinge hoge alcoholconsumptie raakt het geïrriteerd. De maagwand trekt samen als reflex om de alcohol zo snel mogelijk te lozen en overgeven is het gevolg.

Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte slaapt.

Wellicht heb je geprobeerd alle maatregelen te treffen om je kater te voorkomen. Echter hoe meer je drinkt, hoe minder je denkt aan de volgende ochtend. Hier staan enkele ingezonden tips om van je kater af te komen. Heb jij nog een goede tip, stuur die dan in!

Sorteer & filter

Filters

Sorteer

Categorie

Filter
Naam
Categorie
Datum

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen