Alcohol kopen met minderjarige

Bier kopen met een kind onder de 16

De  Drank- en Horecawet is van toepassing op het kopen van bier en andere alcoholische dranken. Mag je als volwassene samen met een minderjarige bier kopen in de supermarkt?


Sinds 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet van kracht. De veranderingen ten opzichte van de oude wet hebben we al een keer op een rijtje gezet. Maar welke invloed heeft deze wet op het kopen van bier bij de supermarkt in het bijzijn van een minderjarige?

poster alcohol bij je, komt je duur te staan

Minderjarigen en bier

Een minderjarige (een kind onder de 16 jaar) mag in Nederland geen alcohol kopen. Dus geen bier, wijn en andere sterke drank. Tot 18 jaar mag een kind zelfs helemaal geen sterke drank kopen. Sinds 1 januari 2013 zijn kinderen onder de 16 jaar zijn strafbaar als zij in het bezit zijn van alcohol in het openbaar. Dit geldt voor alle voor publiek toegankelijke plaatsen waar alcohol kan worden genuttigd.

Ook ondernemers die bier en dus alcohol verkopen aan een minderjarige zijn ook strafbaar. Dit was al zo bij de voorloper van deze Drank- en Horecawet en is niet gewijzigd.

Volwassene met minderjarige koopt bier

Een minderjarige mag dus geen bier kopen. Maar hoe zit dat nu als een volwassene een krat bier, een sixpack of een paar flesjes bier koopt? In artikel 20 van de Drank - en Horecawet staat het volgende:

Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken als bedoeld in de eerste volzin wordt eveneens begrepen het verstrekken van alcoholhoudende drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, welke drank echter kennelijk bestemd is voor een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt.

De supermarkten gaan met deze wet heel voorzichtig om. De supermarkten hebben de regel "Samen alcohol kopen = Samen legitimeren" bedacht. Dit omdat het vaak niet duidelijk is wie de alcoholische drank koopt. Staat een vader met zijn 15 jarige zoon bij de kassa en koopt hij twee kratten bier, voor wie zijn die kratten dan bestemd? De caissière weet dit natuurlijk niet. De supermarkten kunnen flinke boetes krijgen wanneer ze alcohol verkopen aan minderjarigen en daarom willen ze van zowel de vader als de zoon een legitimatie zien. 

Het "Samen alcohol kopen = Samen legitimeren" zal voor veel mensen erg vervelend zijn. Sommige ouders kunnen hun kind dus niet meer meenemen als ze naar de supermarkt gaan, tenminste als ze ook gewoon een kratje bier willen kopen.

Samen alcohol kopen = Samen legitimeren

Bij veel supermarkten hangt de volgende poster aan de muur. Klanten zijn dus gewaarschuwd...

Samen kopen is samen legitimeren

Veel klanten, meestal met goede bedoelingen, hebben last van de regel Samen alcohol kopen = Samen legitimeren. Zo kreeg een 76-jarige opa geen bier mee omdat hij zijn kleinzoon van 15 jaar mee nam.

16 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Heleen (gast) op 15-05-2018 om 18:51:51

Ik sta bij de kassa met mijn kleindochter van 13 jaar. Bij mijn boodschappen had ik een doosje met Mojito ijsjes. Werd er gevraagd aan mijn 13 jarige om haar ID. Ik vind het echt belachelijk. Ik heb haar bij de Jumbo voor mij uit de winkel uitgestuurd. Zo hypocriet dit. Mijn schoonzoon haalt wel met zijn kinderen kratten bier en wijn. Waar ligt de leeftijdsgrens? Dit is toch een wetgeving voor muggenzifterij en willenkeur.

Fabian (gast) op 02-07-2016 om 12:49:33

dus ik moet me zoon van 4 maar helemaal alleen in de auto laten als ik bier ga kopen. waar gaat dit heen in NL.

Yvonne (gast) op 30-06-2016 om 17:10:28

Ik stond vandaag bij de supermarkt Jumbo in Krimpen aan den IJssel. Ik kocht 2 kratten bier met mijn 12jarige dochter. Vraagt de kassier ineens of ik me wilde legitimeren althans dat dacht ik.... ik begon te lachen en zei " nou ik ben al bijna 45 jaar maar als je mijn ID wilt zien prima ". Bleek het om mijn dochter te gaan hahaha. Ik begon te lachen en dacht dat ze een grapje maakte. Een man achter mij in de rij begon me haarfijn uit te leggen wat de regels omtrent het kopen van alcohol inhield. Nou volgens mij heb Ik dan onder een rots gelegen want dit was echt de eerste keer dat ik het hoorde en ik heb toch al meerdere malen met mijn dochter iets van alcohol gekocht. Uiteindelijk kwam de leidinggevende erbij en ik gaf na een korte discussie aan wil je het nu wel of niet verkopen en trok mijn pinpas uit de automaat. Nou toen mocht het ineens wel. Flauwekul.... Maar nu begrijp ik na het lezen van deze teksten dat het bij de supermarkten vandaan komt en niet zozeer van de overheid. Pffff waar stopt het.

Marjolijn (gast) op 30-11-2015 om 10:42:34

Ik ben bijna 40, heb geen kinderen, en toch moest ik mij legitimeren bij de Albert Heijn toen ik een fles wijn kocht.

Henk (gast) op 05-10-2015 om 02:53:46

Ik vind het belachelijk dat jouw man jilzz koopt Yvonne.

J (gast) op 01-04-2015 om 14:06:19

M, heb jij er ook maar iets mee te maken of ik mijn zoon/dochter een krat bier of een fles wijn geef? Nee dus, daar ben ik zelf oud en wijs genoeg voor, fijn dat jullie als supermarkt dit soort onzinnige maatregelen bedenken, maar ik ben het eens met mensen die zich afvragen of we niet te ver doordraven, al die achterlijke betuttelingen de ons van rijkswege en nu ook al door de supermarkten worden opgelegd, let wel de regel samen kopen = samen legitimeren is iets dat door de supermarkten is verzonnen, dus als je klagende klanten krijgt is dat aan jezelf te wijten.

c.Heiden (gast) op 24-02-2015 om 14:44:14

Vandaag bij de Plus in Capelle a/d IJssel geweest voor mij stond een moeder met haar dochter met wat boodschappen en wat flesjes wijn, moesten zich alle bij legitimeren. Volgens mij zijn moeders van 40+ allang volwassen. De dochter was de winkel al uit gelopen. Dus heeft de moeder alles laten staan. Dus als ik morgen een wijntje of biertje koop met mijn klein dochter van 2 moet ik mij zeker ook legitimeren? Belachelijk !!!

Bierliefhebber op 12-02-2015 om 18:58:34

Ik ben het met M hieronder eens. Zelf heb ik ook een lange tijd in een supermarkt gewerkt en als supermarktmedewerker moeten we ons nu eenmaal aan de opgestelde richtlijnen houden.
Ik kan me indenken dat het vervelend is als je boven de 18 bent en alsnog je legitimatie moet laten zien, maar snap de overdreven reacties en woede-uitbarstingen aan de kassa ook niet. Als je weet dat er om legitimatie moet worden gevraagd, waarom toon je deze dan niet gewoon even? Zelf heb ik ook vaak mijn legitimatie moeten laten zien en ik zie geen enkele reden in om hierover uit te barsten in woede. Je wordt immers in staat geacht om je altijd te kunnen legitimeren en het scheelt supermarkten en slijterijen flinke boetes als zij worden gepakt op alcoholverkoop aan minderjarigen.
Zoals M zegt kunnen wij hier niets aan doen, dus reageer je frustratie niet op ons als supermarktmedewerker of slijterijmedewerker af!

M (gast) op 10-02-2015 om 09:41:38

Jullie snappen het niet he? Het is heel lastig om te controleren en in te schatten hoe oud iedereen is.

Ja ik werk in een slijterij en ja ik snap jullie frustratie maar leef je uit op de overheid niet op ons. WIJ moeten ons er aan houden dus wij doen het maar.

@yvonne hoe kunnen wij weten dat zij niets krijgt? dat jij dat zegt bewijst nog helemaal niets. Hoeveel personen vragen geen oudere mannen op straat van haal even? of doe alsof u mijn vader bent?

wij zijn eerste controle post niet de laatste.

Tuurlijk kunnen ze er hoe dan ook aan komen, maar wij proberen het zoveel mogelijk tegen te gaan.

Hans Edink (gast) op 02-02-2015 om 14:34:25

Zondag 1 februari 2015 bij Albert Hein in Leiderdorp ook moeilijkheden
Boodschappen doen met je dochter en dan wijn kopen, kan niet
zonder legitimatie. Het lijkt hier wel Noord-Korea.

Nick (gast) op 21-12-2014 om 13:26:37

Belachelijk!! Stond in de rij van de kassa te praten met een bekende die net als mij 25 is en deze werd om legetematie gevragen welke hij niet bij had. Ik kreeg mijn krat niet mee.. Wat een onzin. Praten mag dus ook niet in de rij van de kassa want dan krijg je het ook niet mee.

paarsje (gast) op 03-05-2014 om 12:14:09

Ik heb het ook meegemaakt, belachelijk. Was me van geen kwaad bewust toen ik een flesje wijn mee wilde nemen bij de Poeiz. Onze dochter die jarig was en 15 was geworden was mee. Werd me duidelijk gemaakt dat ik de wijn niet mee kon krijgen omdat de dochter mee was. Wie dit bedacht heeft, ik vind het van de zotte en snap niet echt meer waar we mee bezig zijn. Niet het personeel van de winkel is verantwoordelijk maar ik als ouder. Mij zien ze daar niet mee, het moet niet gekker worden.

Riekelt (gast) op 29-04-2014 om 07:58:13

15 jaar? Een vrouw hier kreeg ooit een fles wijn niet mee omdat ze een 3-jarig kind mee had!

yvonne (gast) op 22-02-2014 om 08:46:24

Ik vind het van het zotte dat mijn man van bijna 50 geen jilzz mee kreeg omdat onze dochter van 15 erbij was. Is het niet onze verantwoordelijkheid als ouders om te zorgen dat ze niet gaan drinken! Ja dus en niet van de supermarkt!
De drank was voor eigen gebruikben mijn dochter weet heel goed dat zij het niet mag!

cabrio_ed op 02-02-2014 om 10:38:09

Beste Arjen, misschien had je zoon (1.93, 90 kg en flinke baardgroei die duidelijk zeker boven de 18 is) z'n korte broekje nog aan? ;-)

Arjen (gast) op 01-02-2014 om 16:27:02

Het is nog veel gekker. Ik stond vandaag met mijn zoon van 22 bij de Jumbo supermarkt, Meerwater, Eindhoven. Daar was de regel ingesteld dat iedereen die mogelijk beneden de 25 was zich moest legitimeren. Ik snap nog wel iets van de regel samen legitimeren als het duidelijk om twijfelgevallen gaat. Maar met een zoon van 1.93, 90 kg en flinke baardgroei die duidelijk zeker boven de 18 is. Hoe gek worden we eigenlijk in dit land en hoever laten we de betutteling dooretteren?

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!

Reclame van Tooheys Extra Dry

Tooheys Extra Dry Commercial
In deze reclame plant een man met een pluk van zijn haar een heleboel clonen van zichzelf met een Tooheys Extra Dry bier in hun hand. Bijzonder biertje dus!

Meer reclames van Tooheys Extra Dry