Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Mag je bier kopen met kind onder de 18? | Bierweetjes

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier kopen met een kind onder de 18

De  Drank- en Horecawet is van toepassing op het kopen van bier en andere alcoholische dranken. Mag je als volwassene samen met een minderjarige bier kopen in de supermarkt?

Alcohol kopen met minderjarige

Sinds 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet van kracht en tot 1 januari 2014 mochten jongeren vanaf 16 jaar alcoholische dranken kopen. Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdgrens dan de verkoop van alcoholische dranken verhoogd naar 18 jaar. De veranderingen ten opzichte van de oude wet hebben we al een keer op een rijtje gezet. Maar welke invloed heeft deze wet op het kopen van bier bij de supermarkt in het bijzijn van een minderjarige?

NIX18

Sinds 1 januari 2014 is de leeftijd van de verkoop van tabak en alcoholische dranken van 16 jaar naar 18 jaar verhoogd. Rijksoverheid heeft bij de start van de veranderende wetgeving een campagne gestart om de leeftijdsgrens bij iedereen duidelijk aan te geven: NIX18. Het is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een groot aantal partners. Zo steunen KWF Kankerbestrijding, Longfonds, GGD Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en NOC*NSF de campagne.  Nix18 logo

De campagne richt zich op het neerzetten van de sociale norm 'niet roken en niet drinken onder de 18 jaar'. De leeftijdgrens is verhoogd met als doel de beschikbaarheid en verkrijgbaarheid van drank te verkleinen voor jongeren, zodat het gebruik van alcohol ook afneemt. 

Wanneer je het hebt over alcoholhoudende dranken, heb je het over dranken met een alcoholpercentage van 0,5% of meer. 0.0% bier mag dus nog wel verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar oud. 

Minderjarigen en bier

Een minderjarige (een kind onder de 16 jaar, sinds 2014 onder de 18 jaar) mag in Nederland geen alcohol kopen. Dus geen bier, wijn en andere sterke drank.
Vanaf 1 januari 2013 zijn kinderen onder de 16 jaar zijn strafbaar als zij in het bezit zijn van alcohol in het openbaar. Dit geldt voor alle voor publiek toegankelijke plaatsen waar alcohol kan worden genuttigd.

Ook ondernemers die bier en dus alcohol verkopen aan een minderjarige zijn ook strafbaar. Dit was al zo bij de voorloper van deze Drank- en Horecawet en is niet gewijzigd.

Lees ook

Volwassene met minderjarige koopt bier

Een minderjarige mag dus geen bier kopen. Maar hoe zit dat nu als een volwassene een krat bier, een sixpack of een paar flesjes bier koopt? In artikel 20 van de Drank - en Horecawet staat het volgende:

Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken als bedoeld in de eerste volzin wordt eveneens begrepen het verstrekken van alcoholhoudende drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, welke drank echter kennelijk bestemd is voor een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. poster alcohol bij je, komt je duur te staan

De supermarkten gaan met deze wet heel voorzichtig om. De supermarkten hebben de regel "Samen alcohol kopen = Samen legitimeren" bedacht. Dit omdat het vaak niet duidelijk is wie de alcoholische drank koopt. Staat een vader met zijn 15 jarige zoon bij de kassa en koopt hij twee kratten bier, voor wie zijn die kratten dan bestemd? De caissière weet dit natuurlijk niet. De supermarkten kunnen flinke boetes krijgen wanneer ze alcohol verkopen aan minderjarigen en daarom willen ze van zowel de vader als de zoon een legitimatie zien. 

Het "Samen alcohol kopen = Samen legitimeren" zal voor veel mensen erg vervelend zijn. Sommige ouders kunnen hun kind dus niet meer meenemen als ze naar de supermarkt gaan, tenminste als ze ook gewoon een kratje bier willen kopen.

Samen alcohol kopen = Samen legitimeren

Bij veel supermarkten hangt de volgende poster aan de muur. Klanten zijn dus gewaarschuwd...

Nix18 campagne albert heijn

Veel klanten, meestal met goede bedoelingen, hebben last van de regel Samen alcohol kopen = Samen legitimeren. Zo kreeg een 76-jarige opa geen bier mee omdat hij zijn kleinzoon van 15 jaar mee nam.