Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier vermindert risico op reumatoïde artritis bij vrouwen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier vermindert risico op reumatoïde artritis bij vrouwen

Wist je dat... Het drinken van twee biertjes per week vrouwen kan helpen om reumatoïde artritis te voorkomen? Dat is gebleken uit onderzoek van Harvard Medical School.

Bier vermindert risico op reumatoïde artritis bij vrouwen

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een ziekte die zorgt voor het ontstaan van gewrichtsontstekingen. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen het eigen lichaam.

Onderzoek van de Harvard Medical School

Onderzoekers van de Harvard Medical School hebben onderzoek gedaan naar het effect van bier drinken op reumatoïde artritis. Ze volgden hiervoor de drink gewoontes van 237.000 vrouwen. Deze vrouwen beantwoordden elke twee jaar vragen over hun gezondheid en leefstijl. Daarnaast vulden ze elke vier jaar een enquête in over hun eetgewoonten en alcoholconsumptie.

Lees ook

Elke week twee biertjes

Gedurende lange tijd matig alcohol gebruiken, bleek het risico op het ontwikkelen van reumatoïde met 21 procent te verminderen. Wekelijks twee biertjes drinken had het beste effect. Dit zorgde voor een vermindering van het risico met maar liefst 31 procent. 

Oorzaak onduidelijk

Waarom bier dit effect heeft, is nog niet duidelijk. Mogelijk verhoogt het het oestrogeenniveau, wat beschermt tegen reumatoide artritis. Lees hier meer over het hele onderzoek naar het effect op bier op reumatoïde artritis.