Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Black-out door alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Black-out door alcohol

Je hebt gisteravond flink doorgehaald met je vrienden. Hoe ben je eigenlijk thuisgekomen? Je hebt werkelijk geen idee meer. Hoe is deze black-out te verklaren?

Black-out na alcoholgebruik

Heb je het wel eens meegemaakt? Je wordt wakker en een groot gedeelte van de avond ervoor is één grote zwarte vlek. Hoe kan dat?

Blokkade in de hersenen

HippocampusHerinneringen vormen zich in je hersenen volgens een strak, vastomlijnd patroon. Ze beginnen in het "onmiddellijke geheugen", waar ze even blijven voor ze in het kortetermijngeheugen terechtkomen. Vanaf daar maken ze eventueel kans om het tot in het langetermijngeheugen te schoppen.  Wanneer je snel veel alcohol drinkt, komt er een soort blokkade tussen het onmiddellijke en het kortetermijngeheugen (de breinreceptoren die herinneringen vormen in de hippocampus laten het afweten). 

Drinktempo is bepalend

Hoe snel je drinkt is de meest doorslaggevende factor in het ontstaan van black outs, meer nog dan hoeveel je hebt gedronken. Wie drie drankjes in één keer opdrinkt heeft een grotere kans op een black out, dan iemand die drankjes spreidde over een langere periode, zelfs als die drankjes sterker zijn qua alcoholpercentage.

Test je vrienden

Dé truc om te achterhalen of één van je vrienden te snel en te veel heeft gedronken is vragen naar een gebeurtenis van zo'n kwartier geleden. Iets wat net buiten het onmiddellijke geheugen valt zal je vriend(in) wellicht niet meer kunnen beantwoorden. Dit is een teken aan de wand dat het tijd wordt voor een glaasje water of een taxi naar huis.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties