Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De grondleggers van bier zijn vrouwen!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De grondleggers van bier zijn vrouwen

Bier werd jarenlang gezien als een echte mannendrank. Ook het brouwen ervan wordt wel eens gezien als echt mannenwerk. Maar dat is niet terecht, want we hebben bier aan vrouwen te danken.

Vrouwen brouwden als eerste bier

Bier Godinnen

Bier kent inderdaad een hele lange geschiedenis. Wél is het zo dat het eerste opgeschreven recept van een vrouw is. De vrouw (godin) werd Ninkasi genoemd en werd beschouwd als de Soemerische godin van het bier. Zij zou zo'n 3.800 jaar geleden zijn begonnen met brouwen. Soemeriërs waren dan ook de eerste die goede bewijzen nalieten van verschillende bieren/recepten. Er bestonden erg veel biergodinnen, zoals: Ninkasi, Kubaba, Menqet en Sekhmet.

In 2018 werd er overigens bewijs gevonden in het huidige Israël dat bier waarschijnlijk nog veel ouder is

Alewifes

Het bierbrouwen werd uiteraard uitgevoerd in de keuken, waar natuurlijk de vrouwen het voor het zeggen hadden. De vrouwen waren zelfs nog steeds verantwoordelijk toen bier ook echt een product werd. 

Lees ook

Rond de vijfde eeuw werden de vrouwen ook wel "Alewifes" genoemd. Ze brouwden grote hoeveelheden bier. Voornamelijk was dit voor bezoek, vrienden en familie. Maar wat de vrouwen overhielden van het bier verkochten ze aan huis. Hier hebben ze dan ook de naam "Alewifes" aan te danken.

Brouwgildes

Toen er regels begonnen te ontstaan over het brouwen van bier, hop werd ontdekt en bier een steeds groter bereik kreeg ontstonden er brouwgildes. Dit gebeurde rond 1200 in Londen. Het bier werd natuurlijk in eerste instantie gebrouwen door de vrouw, simpel in de keuken. Dit werd verplaatst naar de grote industrie waar de mannen de baas waren.

Niet meer zo ladylike

Deze industriële revolutie zorgde ervoor dat het doel van het brouwen en transporteren van bier over de hele wereld werd verbeterd. De mannen namen de bierproductie langzaam over en rond de 20e eeuw was de productie én consumptie van bier volledig in de handen van mannen.

Daarbij veranderde het beeld van de vrouwen intensief. Ze moesten ingetogen, maagd en getrouwd zijn. Het drinken van bier was ineens niet meer zo damesachtig als destijds. We mogen de dames zeker een bedankje geven voor één van de "mannelijkste" dranken ooit.