Bier in Israël

Oudste brouwerij ter wereld ontdekt

Archeologen hebben in de buurt van de Haifa (Israël) een brouwerij ontdekt die zo'n 13.000 jaar geleden actief was. Het is de oudst bekende plek waar alcohol werd geproduceerd.

17 september 2018 om 13:33


Bier en Geschiedenis

Bier is een eeuwenoud drankje. Er zijn talloze bewijzen over de lange geschiedenis van bier. In wat vandaag de dag Iran is, was tot op heden het oudste bewijs van het biologische gistingsproces gevonden: aardewerken vazen van meer dan 7000 jaar oud.

Deze primitieve bieren bevatten weinig alcohol. Pas toen het mouten werd ontdekt, ging het bier meer alcohol bevatten. Deze ontdekking werd gedaan door de Mesopotamiërs in 3000-2000 voor Christus.

13.000 jaar geleden

De huidige vondst in de buurt van Haifa laat zien dat mensen al veel eerder in staat waren om alcohol te produceren. De NOS meldt dat de vondst werd gedaan in de Rakefetgrot in de Karmelberg, ten zuiden van de stad Haifa. Die grot werd door de Natufiërs gebruikt als begraafplaats. De Natufiërs zijn een volk van jager-verzamelaars die in het Middellandse Zeegebied leefden in de steentijd.

In de grot vonden de archeologen een soort vijzels die waren uitgehouwen in de rots. Ze hebben de vijzels bestudeerd en daaruit bleek dat twee van de vijzels werden gebruikt om granen in op te slaan. In de derde werden de granen gemalen en vervolgens gefermenteerd. Vervolgens werd er een bier-achtige drank van gemaakt. Volgens de archeoloog was de drank wel iets totaal anders dan ons huidige bier. Er zat veel minder alcohol in, maar de drank was wel gefermenteerd. 

Dat er vijzels in de grot zijn gemaakt, geeft aan dat de drank gebruikt werd bij de uitvaartceremonies, zegt Dani Nadal, archeologieprofessor aan de Universiteit van Haifa. Hij spreekt van een belangrijke ontdekking. "De vondst laat zien dat de productie van alcohol niet per se ontstond door de overproductie van granen, die verwerkt moesten worden. Al voor de landbouw opkwam werd alcohol kennelijk geproduceerd als onderdeel van een ritueel proces."

Die Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan is de oudste brouwerij die nu nog actief is. Deze brouwerij werd in 1040 opgericht en is onder andere bekend van Weihenstephaner Hefe Weisse en Weihenstephaner Vitus.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Reclame van Brahma

Brahma
Leuk reclamespotje van Brahma. Brahma is een biermerk. Nog nooit van gehoord, geen idee of het lekker en goedkoop is maar wel een grappig spotje!

Meer reclames van Brahma

Laatste reacties