Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De Tachtigjarige Oorlog gewonnen door hoge belasting op bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De Tachtigjarige Oorlog gewonnen met bier

Wist je dat... Wij de Tachtigjarige Oorlog hebben gewonnen door het drinken van heel veel bier?

De Tachtigjarige Oorlog gewonnen met bier

Dat belasting op bier niet altijd verkeerd is, blijkt uit de overwinning die wij Nederlanders op de Spanjaarden hebben behaald tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Wetenschappelijk onderzoek

Uit een wetenschappelijk onderzoek dat in 2012 is verschenen in het Journal of American Association of Wine Economists, blijkt dat Nederland door het vele bier drinken de Tachtigjarige Oorlog heeft gewonnen. Volgens economen Koen Deconinck van de Universiteit van Leuven en Johann Swinnen van Stanford University hebben de belastingen op bier "een cruciale rol in de financiering van de opstand gespeeld".

Lees ook

Hoge bier consumptie

In de Middeleeuwen werd er veel meer bier gedronken dan tegenwoordig. Bier was veiliger om te drinken dan water, want dat wemelde van de bacteriën. De schatting is dat Nederlanders in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog jaarlijks zo'n 400 tot 600 liter bier dronken. Een gemiddelde van ruim een liter bier per dag.

Betaling van soldij door belasting op bier

Doordat er zoveel bier werd gedronken, en de belastingen gedurende de Tachtigjarige Oorlog steeds werden verhoogd, was er altijd genoeg geld om Nederlandse soldaten hun soldij te betalen. De soldaten van het Spaanse leger werden uitbetaald met heffingen op zilver en goud. Dit was lang niet toereikend om alle lonen uit te betalen. De Spanjaarden moesten soms maanden wachten op hun loon. Hierdoor ontstonden er vaak muiterijen en opstanden in het Spaanse leger.

In 1648 erkende Spanje in Münster de onafhankelijkheid van de Republiek der Nederlanden.