Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Oktoberfest: zo kleed je je!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oktoberfest: zo kleed je je!

Naast het bier is de kleding het meest opvallende bij het Oktoberfest. Wij laten laten zien hoe mannen en vrouwen zich zouden moeten kleden op Oktoberfest!

Zo kleed je je op Oktoberfest

Oktoberfest is zoveel meer dan een bierfestijn; centraal staan namelijk de Beierse cultuur en tradities. De inwoners van Beieren zijn erg traditioneel en 'stolz' op hun tradities, inclusief de klederdracht of Tracht. Op zondag, bij bruiloften of andere belangrijke gebeurtenissen dragen ze deze kleding. Dus omhels de traditie door je ook zo te kleden.

De belangrijkste (mode)tip voor vrouwen van Stylight is om je hakken thuis te laten (want groot terrein en na al die liters bier ga je niet charmanter lopen). Vrouwen dragen de beroemde Dirndl, een jurk die - ook door het opgestoken gevlochten haar - de nadruk legt op de borsten. Het jurkje doet overigens ook je taille smaller lijken.

Do's en Dont's voor vrouwen

Do

Vrouwen moeten dus bloesjes dragen met pofmouwtjes die de schouders bedekken. De strik moet eigenlijk van katoen of linnen zijn en je rok moet tot je knieën of lager komen en een subtiele kleur hebben. Het beste voor vrouwen is om pumps te dragen; wel stijlvol en je blijft relatief goed in balans als je een paar biertjes op hebt.

Dont

Geen blouse dragen hoort bij de dont's. Neonkleuren en goedkope materialen als nylon zijn ook uit den boze bij de klassieke Dirndl.

Lees ook

Een te korte schort hoort of een minirok hoort ook niet, hou het beschaafd! Platform hakken is zeker geen goede keuze! Je balans is minder na een paar literpullen en als je een tijdje op het terrein bent gaat het echt pijn doen.

De strik

De strik

De strik is ook belangrijk voor de vrouwen. Als je bezet bent moet je je strik boven je rechter heup knopen, als vrijgezel boven je linker heup. Als het je eerste Oktoberferst is knoop je je strik in het midden. Een strik op de rug, in het midden, is alleen voor weduwes!

Mannen tijdens Oktoberfest

De mannen dragen een Lederhosen - die nooit wordt gewassen. Traditiegetrouw hoort daar ook een Beiers hoedje - een Tirolerhüte - bij. Vroeger zei de hoeveelheid plukjes geitenhaar op de hoed hoe welvarend de drager was. Vandaag de dag koop je voor zeven euro een synthetische variant.

Hoe mannen zich moeten kleden op Oktoberfest

Mannen, vergeet niet je mouwen op te rollen! Ook heb je Lederhosen nodig met een flap, van licht- of donkerbruin leer. Bretels zijn optioneel en de Lederhosen valt op de knie. Hierbij moet je beige of grijze bergschoenen dragen!