Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Waarom is lauw bier zo smerig?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Waarom is lauw bier zo smerig?

Een geoefend bierdrinker zal het kokhals gevoel bij het drinken van lauw bier wel herkennen. Maar waarom is lauw bier zo ontzettend smerig? Er is een wetenschappelijke verklaring voor!

waarom is lauw bier vies?

Vijf basissmaken

Er zijn in totaal 5 basissmaken te onderscheiden in het menselijk smakenpallet: zuur, zout, zoet, bitter en hartig. Zodra smaakstoffen onze smaakreceptoren (smaak-ontvangers) van de smaakpapillen op onze tong raken gaat er een soort "deurtje" in de smaakpapil open. Door deze deur zoeft een elektrisch signaal richting de hersenen. De hersenen vertalen het in een smaak.

Onderzoek Universiteit Leuven

Uit onderzoek van het Laboratorium voor Fysiologie van de Katholieke Universiteit Leuven blijkt dat die deur bij een lage temperatuur tot ongeveer 15 graden Celsius bijna niet open gaat. Vanaf 37 graden gaat hij dan weer heel erg open. Hoe warmer of kouder een stof is, hoe sterker het elektrische smaaksignaal is dat naar de hersenen wordt gestuurd.

Lauw bier zorgt dus voor een sterker signaal naar de hersen, omdat het zogenaamde deurtje verder opengaat. Daardoor smaakt het bier bitterder dan als het koud is. En dus is lauw bier vies, ook volgens de wetenschap!

Lees ook

Altijd koud bier

Wil jij kokhalsneigingen van lauw bier voorkomen? Zorg dan dat je bier altijd koud staat! Dat kan heel simpel door deze simpele bierkoeler om je bierfles te doen, zodat je bier ook koud blijft als je aan het drinken bent.

Ook met deze Chillsner Bierkoeler en de Tjiller Bierkoeler heb je in een mum van tijd een lekker koud biertje.

Als je je vrienden echt wilt verrassen schaf je deze fantastische eCool aan, die je kan ingraven in je tuin. Het gebruikt de ondergrondse koelende werking om biertjes koud te houden. Er komt dus geen elektriciteit aan te pas. Goed voor het milieu én je portemonnee!

Nog sneller koud bier?

Heb je geen zin om allerlei gadgets aan te schaffen? Het kan ook zonder! Koel je bier in 2 minuten met water, ijs en zout of slechts in 60 seconden met een boormachine!

Bier, bier en nog eens bier!