Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wanneer consumeer je te veel alcohol?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wanneer consumeer je te veel alcohol?

Wanneer consumeer je te veel alcohol? Het Kennisinstituut heeft hier onderzoek naar gedaan en het hangt af van de hoeveelheid gram alcohol in je drankje.

Alcohol

Een glas of een glaasje?

Een standaard portie bier, wijn of sterke drank bevat over het algemeen ongeveer 10 gram alcohol.  Dit is 1 eenheid alcohol. Een glas bier van 250ml, een glaasje wijn van 100ml en een glaasje sterke drank van 35ml is ongeveer gelijk aan 10gram alcohol. 

Vaak gaat dit in de praktijk toch anders. De hoeveelheid alcohol dat wordt geconsumeerd thuis, is vaak hoger dan dat bij bijvoorbeeld een bar. Thuis wordt er vaak, in tegenstelling tot een bar, een flesje bier van 300ml, glas wijn van 150ml en een glas sterke drank van 50ml gedronken. Dit is aanzienlijk meer alzeker wanneer je dit over een langere periode verdeeld.

Hoeveel alcohol is te veel?

Volgens de Nederlandse gezondheidsraad is maximaal 1 standaardportie alcohol per dag, verantwoord drinken. Een standaardportie alcohol is 1 eenheid (10 gram) zoals al eerder aangegeven. Hier maakt het niet uit of het bier, wijn of sterke drank is, als er maar wordt gelet op de hoeveel alcohol (gram).

Lees ook

Voorbeeld:Verschillende bieren

Daarnaast is het beter om niet te drinken tijdens:

  • Onder de 18
  • Zwangerschap
  • Borstvoeding
  • In het verkeer

Waar het allemaal uiteindelijk allemaal op neer komt, verantwoord drinken is met maten drinken!

Bron: KennisInstituut