Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcoholvrij bier | Bieren met 0% alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier, oftewel maltbier mag in Nederland tot 0,1% alcohol bevatten. Er bestaan echter ook alcoholvrije bieren uit het buitenland die deze grens overschrijden.

Alcoholvrij Bier
Hoegaarden Radler 0.0% Citrus verpakking
San Miguel 0.0

Alcoholvrij bier, oftewel maltbier, mag tot 0,1% alcohol bevatten voor Nederlandse bieren. Er is echter ook 'alcoholvrij' bier uit het buitenland op de Nederlandse markt dat deze grens overschrijdt. Denk bijvoorbeeld aan Jever Fun (0,3% alcohol). Als merken 0.0 op hun etiket vermelden, dan zit er ook daadwerkelijk géén alcohol in!

In Nederland zijn we streng met het wettelijke percentage van alcoholvrij bier. Buitenlandse brouwers hoeven zich daar niet aan te houden. Zij mogen dus bier met een alcoholpercentage hoger dan 0,1% verkopen als alcoholvrij bier in Nederland. In Oostenrijk, België, Finland en Duitsland mag alcoholvrij bier maximaal 0,5% alcohol bevatten. Spanje heeft een grens van 1% en Italië en Frankrijk hanteren de drempelwaarde op 1,2% alcohol. Lees voor meer informatie dit blog over alcohol in alcoholvrij bier.

Het brouwen en vergisten is erop gericht zo min mogelijk alcohol te laten ontstaan. In de meeste gevallen gaat het om pils, maar soms ook om andere biersoorten (bovengisting, op kamertemperatuur).

Bavaria introduceerde in 2010 het eerste alcoholvrije witbier. In 2011 werd Bavaria 0.0% Rosé geïntroduceerd. De laatste jaren is de populariteit van alcoholvrij bier toegenomen in Nederland.

Alcoholvrij bier brouwen

Bij het brouwen van alcoholvrij bier zit er een extra stap in het brouwproces. Bij het natuurlijke proces van het brouwen van bier ontstaat er tijdens de vergisting alcohol (en koolzuur). Er zijn een verschillende manieren voor een brouwer om alsnog tot een alcoholvrij bier te komen:

1. Vacuumdestillatie: de brouwer brouwt het basisbier met alcohol en gaat vervolgens de alcohol onttrekken uit het bier door middel van vacuümdestillatie. Bij het onttrekken van de alcohol verliest het bier ook aroma, maar dit wordt in een latere stap weer toegevoegd.

2. Alternatief gist: De brouwer maakt gebruik van een bijzonder soort gist. Deze gistcellen werken op dezelfde manier, maar gaan pas bij een bepaalde temperatuur ook alcohol aanmaken. Op het moment dat dit gebeurt zet de brouwer het proces stil en heb je een alcoholvrij bier gebrouwen. 

3. Omgekeerde osmose: de brouwer kan gebruikmaken van een membraan om de alcohol uit het bier te filteren. Dit is een zeer kostbaar en langdurig proces, waardoor deze manier minder vaak wordt gebruikt. Een ander nadeel van deze techniek is dat er ook veel smaakstoffen door het membraan worden tegengehouden.