Toegevoegd: 05-11-2015
Welk bier dien je uit welk bierglas te drinken? Er zijn redenen dat er verschillende bierglazen zijn. Een korte uitleg over welk bier in welk glas hoort.
Er zijn vele verschillende bierglazen. Hier is een reden voor, verschillende biersoorten drink je ook uit verschillende bierglazen.
Pils drink je in de kroeg vaak uit een vaasje of een 'fluitje'. Maar je kan pils ook drinken uit een glas op een voetje. Het glas is geschikt voor een dikke schuimkraag en het dunne glas voelt heel licht aan je mond. Je zult het pils direct proeven.
De Weizenglazen zijn vrij hoog en normaal gesproken kun je er een halve liter in uitschenken. Als je je weizen goed uitschenkt kun je de schuimkraag er bovenuit laten steken. Ze hebben een zandlopervorm, smal in het midden en bovenaan weer breder. Door de hoogte van het glas kun je de kleur van het bier goed aanschouwen en het koolzuur bewonderen. Klassieke weizen komen uit Duitsland, bijvoorbeeld Schneider Weisse, Paulaner of Erdinger.
Bij abdijbieren hoort een kelk. Een kelk heeft een komvorm met een stabiele voet eronder. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de aroma's van het bier je goed bereiken als je een slok neemt. Denk aan bieren als Leffe, Affligem Blond of de trappistenbieren.
Een ander bier dat in een kelk wordt gedronken is amberbier. Een voorbeeld van amberbier is De Koninck met het 'bolleke' glas
Bokbier wordt geschonken in een tulpvormig glas. Het houdt de smaken binnenboord en geeft de mogelijkheid tot een dikke schuimkraag door het smaller worden van het glas aan de bovenkant. Dit tulpvormige glas staat op een stevige voet. Ook een zwaar blond bier als Duvel komt het beste tot zijn recht in een tulpvormig glas