Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zwaardere kater naarmate je ouder wordt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Zwaardere kater naarmate je ouder wordt

Toen je nog jong, fris en fruitig was kon je vaak nachten doorhalen en onbeperkt alcoholische versnaperingen wegtikken. De volgende dag voelde je wel dat je gedronken had, maar kon je prima functioneren.  Naarmate je ouder wordt lijkt dat normale functioneren een utopie te zijn als je eenzelfde nachtje hebt beleefd. Hoe kan dat?

Man heeft kater

Een aantal lichamelijke veranderingen naarmate je ouder wordt zijn verantwoordelijk voor het minder goed om kunnen gaan met alcohol en een kater.

Lever

Verwerking alcohol door de lever Het alcoholmetabolisme is een proces dat in twee stappen verloopt en waarbij enzymen alcohol in de lever eerst afbreekt tot ethanal. Die stof is 10 tot 30 keer giftiger dan alcohol zelf.

De volgende taak van de enzymen in je lever is om ethanal verder af te breken tot een niet-toxische substantie die we acetaat noemen. Ons lichaam - en dan vooral de lever - kan slechts een drankje per uur verwerken, dus bij wie meer drinkt komt de giftige stof ethanal in de bloedbaan terecht. 

Er zijn niet veel studies die onderzoeken hoe leeftijd de efficiëntie van het lichaam om alcohol af te breken beïnvloedt, maar Young Chul Kim, een toxicologisch onderzoeker uit Zuid-Korea, heeft dit proces wel onder de loep genomen bij ratten. ‘Katers worden erger naarmate we ouder worden en daarbij spelen verschillende factoren een belangrijke rol. Een daarvan is dat een oudere lever minder goed kan omgaan met de giftigheid van ethanal,’ zegt Kim. 

Lees ook

Hersenen

Er komen ook enkele wijzigingen in je hersenen naarmate je ouder word. Je zal minder endorfines aanmaken vergeleken met vroeger bij het drinken en juist meer stresshormonen als cortisol. Ook dat zorgt ervoor dat de symptomen van een kater intenser zijn.

Lichaamsbouw en gewicht

Een andere mogelijke link tussen leeftijd en zware katers is dat we dikker worden of juist afvallen. ‘Als ons lichaamsgewicht toeneemt zal het alcoholgehalte in het bloed afnemen, want het wordt verspreid over een grotere lichaamsmassa en meer vet. Daardoor gaan we onbewust meer drinken, wat dan weer meer ethanal oplevert,’ zegt Kim. Daarnaast is het zo dat bij mensen met meer vetmassa alcohol harder binnenkomt dan bij mensen met een hogere spiermassa. De reden daarvoor is dat er in spieren meer water zit, waardoor de alcohol meer wordt verdund. 

‘Wie na gewichtsverlies evenveel blijft drinken zal ook meer last hebben van katers. De verspreiding van alcohol in het lichaam wordt dan namelijk beperkt.’

Ouderdomskwaaltjes

Oudere man met een drankje en een sigaretje Bij oudere mensen neemt het vochtgehalte in het lichaam af en wordt alcohol steeds minder verdund. Ook neemt het functioneren van de lever af waardoor alcohol minder snel afgebroken wordt. Oudere mensen zullen dus eerder het effect van alcohol merken.

Tevens nemen oudere mensen vaker medicijnen die het alcoholmetabolisme beïnvloeden en hebben na een nachtje stappen de kracht niet meer om de hoofdpijn en de misselijkheid te overwinnen. Ze blijven liever wat langer in bed liggen.

Heb jij een kater? Blijf niet liggen en check onze anti-katertips!

Cookie instellingen