Bierbrouwerij Campina

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Oude locatie brouwerij
Markt 7
Plaats
Actieve brouwerij
Nee (29 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1850
Gestopt in
1990 (140 jaar actief geweest)
Overgenomen door

Biermerken van Bierbrouwerij Campina

Geen biermerk bekend van Bierbrouwerij Campina.

Achtergrond informatie

In 1850 werd Brouwerij Campina opgericht door Martinus Verbeeck (1803 - 1890) onder de naam De Hopbloem. De brouwerij was gelegen in het centrum van Dessel. Dit familiebedrijfje werd in 1872 uitgebreid tot een volwaardige brouwerij. Zijn kleinzoon Edmond breidde met zijn zwagers Karel en Ernest Minnen, de brouwerij uit tot een industrieel bedrijf "Verbeeck en Minnen" geheten, dat in 1922 de naam Campina kreeg en in 1929 een naamloze vennootschap werd.
 

Postel-bier

Naast de pils Golding Campina werd er ook nog Skipper-ale, het abdijbier Postel en een aantal tafelbieren gebrouwen. Het Postel-bier, van Abdij van Post, nabij Mol, wordt sinds 1953 gebrouwen. In dat jaar sloot de Brouwerij Campina een overeenkomst met de paters. Hoelang er reeds gebrouwen werd te Postel is onzeker. Vast staat dat er in 1611 een brouwerij werd gebouwd. De brouwactiviteit viel uiteraard stil bij de uitdrijving door de Franse Revolutie. De roodkoperen ketels van de brouwerij werden uit armoede verkocht in 1943.

Meerderheidsbelang Maes

In 1988 verwierf Brouwerij Maes een meerderheidsparticipatie in Campina. Na de sluiting in 1990 ging de productie van Golding Campina in Waarloos plaatsvinden en de productie van Postel is verkocht aan de Brouwerij de Smedt in Opwijk.

Nog alleen op de fust

Brouwerij Alken-Maes uit Waarloos besliste in 2005 om het Desselse bier Golding Campina alleen nog maar in grote vaten van 30 en 50 liter te produceren. De productie van de bakken met kleine flesjes Campina werd stopgezet omdat de vraag naar het bier de laatste jaren langzaam maar zeker afnam. Zowel bij de kleine afnemers als in onze magazijnen bleven de bakken veel te lang staan waardoor de goede kwaliteit van het bier niet meer voldoende gegarandeerd kon worden.

Heden

Op 24 maart 1994 besloot de gemeenteraad tot aankoop van de gebouwen van de vroegere Brouwerij “Campina”, waar de productie op 1 januari 1990 was stopgezet. Bij de renovatie tot administratief centrum werd het grootste gedeelte gesloopt, met uitzondering van de brouwtoren. De koperen brouwketel werd geïntegreerd.

Veel in Dessel refereert nog naar de voormalige brouwerij. De naam Campina komt vaak voor in Dessel, bijvoorbeeld het Campinaplein (centrum), Campinapad (moutainbike-route), De Campina (café).
 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.