Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Maes

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Maes

Bierbrouwerij Maes was een bierbrouwerij uit Waarloos (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Lees ook

Brouwerij Maes was tot 1969 een zelfstandige bierbrouwerij in het Belgische Waarloos. De basis ervan werd gelegd in 1880 door Egied Maes (1834-1922). Het kwam tot groei onder de drie volgende generaties van de familie Maes. In 1988 ging het een fusie aan met Cristal Alken, waarmee het thans de groep Alken-Maes vormt. In 2008 werd deze groep een onderdeel van Heineken.
 

Familiebedrijf

Steenbakker Egied Maes verkreeg de Brouwerij Sint-Michaël in 1880, ze was tot dan eigendom van Lieven Van Hooymissen, die de zaak in 1849 weer had gekocht van een zekere Noyen. Egied bleef aan het roer tot in 1901, wanneer de leiding werd overgenomen door zijn zonen Ferdinand en Theophiel. Pas dan kwam de naam Stoombrouwerij Mouterij St-Michaël Gebroeders Maes in gebruik. Via investeringen, grootschalige verbouwingen en overnames groeide de brouwerij uit tot een grotere speler in de Belgische bierproductie. De productie steeg van 9.200 hectoliter in 1914 tot 70.000 hectoliter in 1940. Later werd het bedrijf lange tijd geleid door de kleinzonen Michel en Eduard en achterkleinzoon Theo Maes.

In 1977 nam men de Brusselse Brouwerij Vandenheuvel-Ixelberg over, in 1978 kwam Brouwerij Maes de Brasserie-Malterie l’Union uit Jumet aan de beurt. In 1979 werd de Brasserie des Houillères uit het Franse Allouagne eveneens overgenomen. In 1978 werd de kaap van één miljoen hectoliter genomen, onder leiding van de achterkleinzoon Theo Maes.

In andere handen

In 1969 werd Brouwerij Maes overgenomen door Watney Mann uit Londen dat in 1973 zelf werd overgenomen door het Engelse Grand Metropolitan (GrandMet). In tegenstelling tot Watney was Grand Metropolitan een holding die niet alleen brouwerijen in zijn portefeuille had. Toen deze laatste in 1985 te kennen gaf uit de brouwerijsector te stappen, kocht Theo Maes de brouwerij terug voor een bedrag van 1,9 miljard Bfr. (ong. € 47 miljoen) door middel van een management buy-out.

In 1988 fuseerde Brouwerij Maes met Brouwerij Alken-Kronenbourg van de Franse voedingsgroep BSN (Boussois-Souchon-Neuvesel). Beide partijen brachten hun Belgische belangen samen in de nieuwe holding, Brouwerijen Alken-Maes. Ook werd dat jaar Brouwerij Campina in Dessel overgenomen.

Aanpassing receptuur

Het Belgische pilsje Maes is heerlijk licht en fris. Het heeft een milde smaak met een klein bittertje. Sinds april van dit jaar is het concept van Maes iets veranderd en heeft een herlancering plaatsgevonden. Ze hebben er meer mout aan toegevoegd om de smaak van het bier voller te maken. Met extra saashop is het alcoholpercentage gewijzigd van 4,9 naar 5,2 procent.

 

Overnames door Bierbrouwerij Maes

Bierbrouwerij Maes heeft 1 overname gedaan, namelijk Bierbrouwerij Campina in 1988.

Bierbrouwerij Maes in het nieuws

  • Jupiler Blue moet uit de schappen

    Het Alcoholarme bier 'Jupiler Blue' moet door AB InBev uit de schappen worden gehaald. De flesjes en de blikjes lijken te veel op die van het pils 'Maes'. Alken-Maes, de brouwerij van Maes, bracht het nieuws naar buiten.

Cookie instellingen