Brouwerij de Landsheer

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Actieve brouwerij
Nee (80 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
Onbekend
Gestopt in
1939

Biermerken van Brouwerij de Landsheer

Geen biermerk bekend van Brouwerij de Landsheer.

Achtergrond informatie

De stamvader was Balthazar De Landtsheer, die in 1773 in Baasrode werd geboren en er de Brouwerij 'De Halve Maan' oprichtte.

Zijn zoon Edward De Landtsheer, geboren in 1808, nam de roerstok over. Een kleinzoon van Balthazar De Landtsheer, Emmanuel, trok in 1839 van Baasrode naar Buggenhout om er te trouwen met de brouwersdochter Marie-Anne Sarens. In de Mandekensstraat namen zij hun intrek in de bestaande boerderij-brouwerij 't Meuleke en veranderde de naam in Brouwerij De Zon. Het bedrijf was zo succesvol dat de boerderij-activiteiten werden afgestoten en bierbrouwen de hoofdzaak werd. Na zijn overlijden in 1879 werd Emmanuel eerst opgevolgd door zijn zoon Charles en later door zijn kleinzoon die ook Emmanuel heette.

Tijdens de oorlog werd de brouwactiviteit stopgezet en schakelde Emmanuel over van brouwen op bottelen en begon een bierhandel, omdat hij de pilseners die op dat moment in de mode waren, in zijn brouwerij niet kon maken. Zo werd hij depôthouder voor o.a. Pilsner Urquell, Westmalle en Lamot. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Adolf. De zaak sloot in 1939.

In augustus 1997 werd in de Buggenhoutse Mandekensstraat door Manu De Landtsheer een ultramoderne brouwerij opgestart, Brouwerij De Landtsheer.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.