Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij & Geuzestekerij Hanssens Artisanaal

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij & Geuzestekerij Hanssens Artisanaal

Bierbrouwerij & Geuzestekerij Hanssens Artisanaal is een bierbrouwerij uit Dworp (België) die is opgericht in 1896. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

hanssens artisanaal
Mensen genieten van de Toer de Geuze
Oude Geuze Megablend 2024

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij & Geuzestekerij Hanssens Artisanaal

Bierbrouwerij & Geuzestekerij Hanssens Artisanaal heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij & Geuzestekerij Hanssens Artisanaal!
 • Oude Geuze Megablend 2024 - Geuze - 7%

  Oude Geuze Megablend 2024 is een oude geuze die is ontstaan door oude én nieuwe lambieken van de volgende stekerijen samen te brengen: Boon, De Oude Cam, De Troch, Den Herberg, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans, Eylenbosch en Kestemont.

  Achtergrond informatie

  Lees ook

  Geen lambik maar tafelbier

  In 1896 koopt Bartholomé Hanssens, burgemeester van Dworp, een oude boerderij-melkerij en verbouwt deze tot brouwerij die de naam Sint-Antonius meekreeg. In tegenstelling tot de andere brouwers in Dworp brouwt hij geen lambik, maar een bruin tafelbier. Het nodige water om te brouwen werd gehaald uit een beekje, vlak achter de brouwerij. Naast dat beekje was een gemetselde steenput, die als filter dienst deed.

  Ban brouwerij naar stekerij

  Zoals in zovele brouwerijen werd tijdens W.O.I al het koperwerk door de Duitse bezetter in beslag genomen. Na de oorlog besliste Bartholomé niet meer te brouwen, maar zich te beperken tot het versnijden van aangekochte wort en werd dus geuzestekerij, een in die tijd veel voorkomend soort bedrijf maar dat ondertussen nagenoeg verdwenen is.

  Vanaf 1929 neemt Theo Hanssens het bedrijf over. Hij de brouwerij en liet op de vrijgekomen ruimte in 1931 een woonhuis bouwen. Naast geuzesteker wordt Theo Hanssens eveneens depothouder van Wielemans. Het Forst-bier en een tafelbier werden in houten vaten van 100 liter geleverd en door Hanssens afgevuld op beugelflessen van 33 cl en 1 liter-flessen. Later leverde Wielemans de Wiel's-pils op fles. Theo werd in 1974 opgevolgd door zoon Jean, die in 1993, samen met Armand Debelder en Moriau de O.B.P.-trofee won.

  Nu wel of geen opvolging

  In 1997 bereikte Jean de pensioengerechtigde leeftijd en, in de overtuiging dat noch zijn zoon, noch zijn dochter de zaak zouden voortzetten, kocht hij geen wort meer in en werkte langzaam de lambikvoorraden op. Maar totaal onverwachts besloot toch dochter Sidy de geuzestekerij voort te zetten. Op 1 januari 1998 werd hiervoor Hanssens Artisanaal BVBA opgericht met Sidy Hanssens aan het hoofd, alweer de vierde generatie. Een jaar later werd weer lambik ingekocht en ook weer wort om te worden vergist.

  Alle aandacht naar de geuzestekerij

  De drankenhandel werd afgestoten om alle aandacht te schenken de geuzestekerij. De producten bleven wel onveranderd, alleen de verpakking werd aangepast. De kurk met krimpstaniool verdween om plaats te maken voor een champagnekurk met muilbandje. Het bijvoeglijk naamwoord "Oud" werd aan de Hanssens Geuze en Kriek terecht toegevoegd.

  Culinair

  Naast de geuze en de kriek introduceerde Hanssens Artisanaal in 1999 "Oud Beitje", een aardbeienlambik, die vooral als aperitief gepromoot wordt. Naast Oud Beitje werd ook “Mead the Gueuze” ontwikkeld, een lambikvariant die wordt gemengd met traditionele Engelse mede (gegiste honingdrank). Hanssens was één van de laatsten om de traditionele krijtstreep te vervangen door de wettelijk verplichte etiketten. Nieuw is dat de geuzestekerij Hanssens nu ook artisanale confituur op basis van geuze en kriek aanbiedt evenals een coulis van geuze en kriek zonder toevoegingen die door een chef-kok speciaal voor Hanssens gemaakt worden.
   

  Bierbrouwerij & Geuzestekerij Hanssens Artisanaal in het nieuws

  Cookie instellingen