Riva Brouwerij

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Wontergemstraat 42
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (123 jaar actief)
Opgericht in
1896
Overgenomen door
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Riva Brouwerij

Geen biermerk bekend van Riva Brouwerij. Voeg een biermerk toe voor deze brouwerij.

Achtergrond informatie

Brouwerij RIVA, in de beginperiode ook bekent als Brouwerij Desplenter, op de hoek met de Gottemstraat. Complex van brouwerij en administratieve gebouwen gesitueerd aan beide kanten van de straat en fasegewijs tot stand gekomen. De oorsprong van de brouwerij gaat terug tot ca. 1896 wanneer de familie Henri Desplenter aan de zuidkant van de straat een brouwerij opricht. Volgens kadastergegevens worden ca. 1898 het café op de hoek, de stoombrouwerij met rechts daarvan de directeurswoning en links ervan een feestzaal opgericht. De stoombrouwerij wordt wellicht tijdens het interbellum vervangen cf. huidig. Ca. 1965 wordt de directeurswoning in de brouwerij geïntegreerd. Vanaf 1960 worden percelen aan de overkant ingenomen om er moderne installaties met de bottelarij te plaatsen. De naam van de brouwerij verandert cf. huidig. De brouwerijgebouwen worden aan de Gottemstraat uitgebreid in 1965 en 1994. Vier generaties Desplenter leidden de brouwerij. In 1968
kreeg ze de naam Riva.

Dank zij het uitstekende pilsbier en het Dentergems Witbier (na Hoegaerden het tweede witbier op de Belgische markt) kreeg de brouwerij grote bekendheid. Overnames (o.a. Het Anker en Liefmans) en samenwerking met o.a. Alken-Maes deden het bedrijf nog groeien. 

In december 2007 ging Brouwerij Riva na een lange gerechtelijke lijdensweg uiteindelijk failliet. De brouwerijgroep Duvel Moortgat, bekend van het bier Duvel, nam het beheer, de gebouwen en de receptuur over. De volledige transactie, met inbegrip van het onroerend goed, bedroeg € 4,5 miljoen. Er worden ondertussen weer enkele Riva- en Liefmansbieren gebrouwen op de locatie in Oudenaarde.


 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Overnames

1990: Bierbrouwerij Liefmans (BEL)