Duvel Moortgat Brouwerij

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Breendonkdorp 58
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (148 jaar actief)
Opgericht in
1871
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Duvel Moortgat Brouwerij

Duvel Moortgat Brouwerij in het nieuws

Duvel en beste sommelier ter wereld brouwen bier

Gelimiteerde Duvel Tripel Hop gelanceerd: Cashmere

Nederlander drinkt bier te koud

Achtergrond informatie

Brouwerij Duvel Moortgat is een Belgische familiale brouwerij, opgericht in 1871 door Jan-Léonard Moortgat, samen met zijn echtgenote Maria De Block. Hier begonnen ze toen samen een boerderijbrouwerij waar zij hoge gistingsbieren brouwden. En met succes want zij openden zelf een dependance in Laken bij Brussel. Een kleine 30 jaar later, in 1900, kamen hun beide zonen, Albert en Victor, samen in de zaak. Het bier is sinds 1923 onveranderd gebleven met een brouwproces van maar liefst 90 dagen, waarvan een rijping van 3 maanden.

Engelse Ale
In de periode van ronde de Eerste Wereldoorlog zijn de Engelse Ale erg in trek en daarom wil brouwer Albert deze in zijn brouwerij nabootsen. Om dit typische gist aan te verkrijgen trok hij voor langere tijd naar Schotland waar hij na veel tegenstand toch een staaltje van deze gist wist te bemachtigen en tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds met de oorspronkelijke stam gewerkt. Het nieuwe bier hieruit krijgt de toepasselijke naam Victory Ale, doelend op de beëindiging van de wereldoorlog. In 1930 ziet het bier Extra Blond het levenslicht, later bekent als Bel Pils en in 1945 het Premium bier, het latere Vedett.

Maredsous in licentie
In 1950 neemt de 3e generatie Moortgat de roerstok over, Bert, Marcel, Leon en Emile. Door hun goed uitgedokterd management wordt de brouwerij technisch en commerciëel verder uitgebreid. Sinds 1963 mag deze brouwerij onder licentie de Maredsous-bieren brouwen en in de handel brengen van de gelijknamige Benedictijnermonniken van Maredsous.

De doorbraak
De grote doorbraak kwam in de jaren 70 toen Victory Ale de naam Duvel kreeg.

Steendonk
In 1989 waren Brouwerij Moortgat en Brouwerij Palm samen betrokken, en beide voor 50% aandeelhouder, bij de oprichting van de fictieve Brouwerij Steendonk (een samentrekking van Steenhuffelen Breendonk) waar het witbier Steendonk uit ontstond. In 1999 trok Brouwerij Moortgat naar de beurs (Euronext) en veranderde toen de naam in Brouwerij Duvel Moortgat. De beursgang resulteerde in juni 2000 in de ontwikkeling van Passendale, na een licentieovereenkomst met Campina (kaasmakerij Passendale). Het blonde amberbier van 6% won de Belgische Oscar voor Nieuwe Producten 2000, maar verdween een jaar later zonder veel commentaar van de markt.
Belangrijke mijlpaal
Een belangrijke mijlpaal is de switch naar de vierde generatie. Michel, Bernard en Philippe Moortgat hebben tegen het einde van de vorige eeuw de meeste aandelen van de rest van de familie overgenomen. Later werd Michel, de jongste van het stel, de algemeen directeur. Onder zijn bezielende leiding is de brouwerij gegroeid van een bedrijf dat vooral Duvel verkocht in België naar een onderneming met meerdere merken die zijn bieren over de gehele wereld verkoopt. Duvel is nog wel het belangrijkste merk maar merken als Liefmans en Vedett zijn ook enorm gegroeid. Ondanks deze groei zijn de waarden van de familie nog altijd onmiskenbaar in het bedrijf verweven.
 

Overnamegolf
In juli 2001 kocht Moortgat zich in de Tsjechische brouwerij Bernard in. Begin 2003 nam Moortgat dan de New Yorkse Brewery Ommegang (Cooperstown) over en vormde Duvel USA, dat zowel producten van Ommegang, Moortgat als van andere brouwerijen verdeelt. In september 2006 volgde de overname van de Brasserie d’Achouffe. In 2008 wordt de activa van de failliete Brouwerij Liefmans overgenomen.
Op 10 september 2007 werd in Breendonk de op 14 september 1983 overleden Albert Moortgat gehuldigd door het plaatsen van een borstbeeld.

Overname De Koninck
Duvel Moortgat breidt in 2010 verder uit met de overname van Brouwerij de Koninck. De Breendonkse brouwer van speciaalbieren telt voor de Antwerpse trots rond de 30 miljoen euro neer. Met De Koninck koopt Duvel Moortgat niet alleen een ijzersterk merk, maar ook een omvangrijk vastgoedpark in het Antwerpse. De Koninck is vooral bekend om het 'bolleke', een amberkleurig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 5 procent dat in een halfrond glas wordt geschonken. Het bier is vooral in groot Antwerpen populair, maar vindt ook in Nederland zijn aftrek.

Op Amerikaans overnamepad

Duvel Moortgat heeft ook een belang genomen in de Amerikaanse Boulevard Brewing Company in Kansas City (Missouri). Een brouwer met tientallen bieren in haar assortiment. Via deze weg kan de aanwezigheid van Duvel met haar biermerken op de Amerikaanse biermarkt verder worden versterkt. Boulevard Brewing is geen kleine jongen in de VS. De 12e producent van speciaalbieren heeft 150 medewerkers in dienst en een omzet van 40 miljoen dollar. 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


2 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Jan (gast) op 30-08-2018 om 13:57:54

Op het etiket staat ook het statiegeldteken met de tekst ernaast: B NL DE LUX 0,10 € STATIEGELD/CONSIGNE FLASCHENPFAND.
Kortom, er zit in Nederland gewoon statiegeld op. Dus gewoon inleveren bij de supermarkt.

tony visser (gast) op 27-08-2018 om 19:46:51

Op fles van Duvel belgisch speciaalbier staat dat ik het in de glasbak kan gooien, maar nettorama supermarket (landstraat 18 1404EP Bussum tel 035 6917776) rekent wel statiegeld: een 0,10 cent per fles.
Ik gooi de flessen altijd weg.....ik heb dus geen statiegeld terugontvangen maar wel betaald.....
Ik voel me hierdoor benadeeld en mogelijk andere mensen ook.
Hoe gaan we dit oplossen?
op aanvraag kan ik nettorama bon en duvel flesje ops

Overnames

2006: Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe (BEL)
2007: Riva Brouwerij (BEL)
2008: Bierbrouwerij Liefmans (BEL)
2010: Brouwerij De Koninck (BEL)