Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Louwaege

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Louwaege

Bierbrouwerij Louwaege was een bierbrouwerij uit Kortemark (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Lees ook

Brouwerij Louwaege, ook brouwerij Den Arend of Brouwerij Hapkin genoemd, was een Belgische familiebrouwerij aan de Markt in Kortemark, opgericht in 1877. Dat jaartal keerde Placide Louwaege de landbouw de rug toe en kocht één van de vijf brouwerijen die Kortemark toen rijk was. In 1959 nam Jackie Louwaege het roer over. De zonen Frederic en Jan-Baptist Louwaege waren al de vijfde generatie die actief waren in de brouwersmilieu.
 

Overname

Het bedrijfsterrein van 7.500 m² omvatte een brouwerij, een brouwershuis, een brouwtoren, ateliers en opslagruimten. De imposante schoorsteen dateert nog uit ca. 1939. In 2002 werd de brouwerij door het brouwersconcern Alken-Maes overgenomen en vervolgens gesloten. Van het bierenassortiment werd alleen de naam Hapkin (ook bekend als Thouroutenaere) behouden. De naam Hapkin is ontleend aan graaf Boudewijn VII van Vlaanderen (1093-1119), bijgenaamd "Hapkin" of "met de bijl". Hapkin wordt sinds de overname, onder sterk gewijzigde receptuur, bij Brasserie de l'Union in Jumet gebrouwen.

De brouwerij stond niet op de monumentenlijst. In 2006 besliste de gemeente Kortemark daarom het terrein op te kopen om de gebouwen te slopen en er een woonwijk te bouwen. In 2009 werd gestart met slopen van het complex.
 

Cookie instellingen