Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij de Dorstige Driftkop | Bierbrouwerij in Doesburg

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Dorstige Driftkop - Brouwerij Doesburgh

Dorstige Driftkop - Brouwerij Doesburgh is een bierbrouwerij uit Doesburg (Nederland) die is opgericht in 2017. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment.

Dorstige Driftkop bieren in de zon
Brouwerij Doesburgh bieren Dorstige Driftkop
Bierkaai glazen

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Dorstige Driftkop - Brouwerij Doesburgh

Dorstige Driftkop - Brouwerij Doesburgh heeft 6 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Dorstige Driftkop - Brouwerij Doesburgh!
 • Lichtekooi - Blond - 6,5%

  Ambachtelijk gebrouwen met onder andere karamel achtige mouten. Fris fruitig van smaak, zacht zoet, licht prikkelend en met een mooie bitter hop.

 • Soldaat - Pale Ale - 4,7%

  Soldaat is een Pale Ale die drinkt als een pilsje. De hop geeft een gebalanceerd bitter en fruitig (grapefruit) karakter. 

 • Abdis - Dubbel - 7%

  Abdis heeft een volle smaak van zachte mout bitters, noten en karameltonen, in combinatie met een beetje vanille. De gebrande en aromatische mouten geven dit bier zijn diep rode en krachtige karakter.

 • Affuit - Dubbel - 7,5%

  Samenspel van 5 mout soorten. Robijn kleurig, kruidig van smaak, bittersmaken van gebrande mouten en hop. Lichte toets van kruidnagel en kaneel. Mooie warme afdronk.

 • Novice - Wit - 5,5%

  Novice is een fris, licht zurig witbier met tonen van koriander en citrus. Een goede dorstlesser met lekkere koolzuur-prikkel en licht hoppige afdronk. Novice van de Dorstige Driftkop is een uitstekend terras-biertje.

 • Bierkaai - India Pale Ale - 6%

  Bierkaai IPA is een Oranje-goud kleurige IPA, met Vienna-mout voor een lichtzoete smaak ter contrast voor de bitters. Het speciaalbier wordt gebrouwen met Summit hop die zorgt voor een lange bittere afdronk en een mooi citrus aroma met een toets van grapefruit.

  Achtergrond informatie

  Dorstige Driftkop, oftewel Brouwerij Doesburgh is opgericht door een vader en zoon. Aangezien er nog steeds geen brouwerij in Doesburg was opgericht, vonden ze dat het daar tijd voor was en zijn ze zelf aan de slag gegaan. 

  De bieren van Brouwerij Doesburgh zijn uitsluitend op tap verkrijgbaar in Het Arsenaal te Doesburg.

  Wilhelm Feltmann

  De mannen hebben een zekere brouwachtergrond. Wilhelm Feltmann is hun betovergrootvader, die de meesterbrouwer en technisch directeur van Heineken was tussen 1869 en 1897. Hiermee staan ze natuurlijk alweer een streepje voor! Wilhelm stond bekend als zeer kundig brouwer, maar ook als driftkop. De naam van de brouwerij is hierop gebaseerd.  

  Anderhalve eeuw bierbrouwen in de familie

  Wilhelm Feltmann Jr. Wilhelm Feltmann jr. (1846-1897) werd als 21-jarige door Gerard Adriaan Heineken aangesteld als brouwmeester en werd al snel naast Gerard Heineken directeur van de HBM.

  Hij volgde Gerard Heineken op als President-Directeur (1894-1897). Wilhelm Feltmann behandelde het brouwsel met een fanatisme en stijfkoppigheid, eigenschappen die hij ook aan de dag legde in zijn relatie tot bedrijfsgenoten. In een brief aan Wilhelm sprak Gerard zelfs de hoop uit ‘dat ge Uw driftige kop zult matigen en geen arbeiders uit het raam gooyen’…

  Vanwege botsende karakters heeft de weduwe van Heineken na het overlijden van Wilhelm (1897) gezegd: ”….en nooit meer een Feltmann in de brouwerij!”

  Lees ook

  Vandaar dat zijn zoon, Carl Fritz Feltmann, die het bierbrouwen van zijn vader heeft geleerd, grootaandeelhouder en directeur werd bij de Haarlemse stoom-bierbrouwerij ’t Spaarne.

  Willem-Jan Feltmann, zoon van Carl-Fritz, werd geen brouwer, maar werkte tot begin van de 2e wereldoorlog voor “Persil” (schoonmaakmiddelen). Zijn specialisatie was het bezoeken van de Nederlandse bierbrouwerijen en het adviseren over het met Persil schoonmaken van de grote professionele brouwketels, die tot ca. 1980 uitsluitend van koper werden gemaakt.

  Dorstige Driftkop bieren voor portret Wilhelm Roel Feltmann geboren in 1945; zoon van Willen-Jan.

  In 1964 deed Roel, in de periode tussen zijn schoolexamen en het begin van zijn militaire dienstplicht, vakantiewerk bij de Heinekenbrouwerij in Amsterdam, waar hij toen toevallig vlakbij woonde.
  Al de 2e dag kreeg hij een ongeluk met een lopende-band machine en kwam met een fors in verband gepakte hand thuis, waarop zijn vader zei dat dat ongeluk kwam door ‘de vloek van de weduwe Heineken’. Geheel afwijkend van het ‘driftige’ karakter van zijn overgrootvader Wilhelm, is Roel vrijwel zijn hele loopbaan als HRM manager op constructieve en sociale wijze actief geweest.

  Maarten Feltmann wordt in 1972 geboren.

  In 2015 stelt hij voor om samen met vader Roel (beiden wonen in Doesburg) een bierbrouwerij op te richten. Eerst puur als hobby en ook omdat beiden graag een lekker biertje drinken.

  De voor-ouderlijke genen, het ambachtelijk bezig zijn om iets lekkers te maken en het feit dat Doesburg al sinds 1910 geen eigen stadsbrouwerij meer had, waren goede redenen om een eigen brouwerijtje te starten. Zowel bij de bouw van de brouwerij als bij het optuigen van de technische installaties (monitoren vergisting, koelen, verwarmen, programmatuur, etc) kan deze HTS-er zijn creativiteit kwijt.