Stoombierbrouwerij de Sta

Gegevens brouwerij
Provincie
Actieve brouwerij
Nee (95 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1876
Gestopt in
1924 (48 jaar actief geweest)

Biermerken van Stoombierbrouwerij de Sta

Geen biermerk bekend van Stoombierbrouwerij de Sta.

Achtergrond informatie

Voor de zoon

In 1876 kwam het bedrijf in handen van de Weduwe Otten, afkomstig uit het Limburgse Bergen, die de zaak kocht voor haar zoon Coenraad. Oorspronkelijk werd er bovengistend bier gebrouwen, doch de overgang naar het sterk in populariteit toenemende 'Beijers' (ondergistende) bier was toen al gemaakt. Het bier dat werd gebrouwen had een alcoholpercentage van 3 à 4 procent. De benodigde mout werd in eigen mouterij verwerkt terwijl uit Beieren de benodigde hop werd betrokken. Dit werd geleverd in houten tonnen. De brouwerij droeg oorspronkelijk de naam Brouwerij C.C.G. Otten. Later werd de naam gewijzigd in Stoombierbrouwerij de Star.

Vooruitstrevend

De Star was voor die tijd zeer vooruitstrevend. Men gebruikte als eerste bedrijf in Duiven al in 1925 een vrachtwagen ter vervanging van paard en wagen. Oorspronkelijk werd het bier geleverd in houten tonnen (zogenaamde okshoofden) die in eigen beheer met warme pek gedicht werden. Later werd overgeschakeld naar beugelflessen van 3/4 tot 1 liter.

Sluiting

In de brouwerij werkten in de loop van de jaren acht tot twaalf personeelsleden. Het brouwerijbedrijf werd in 1924 beëindigd. Men werd toen bottelaar met een contract van Heineken. De vaten van honderd liter en later kratten werden van Rotterdam, per spoor, naar Duiven aangevoerd. Daarnaast werden limonades en mineraalwater onder eigen merk gebotteld. Het bottelen werd ongeveer in 1933 beëindigd; het bedrijf werd omgevormd tot agentschap van Heineken en daarmee drankenhandel voor de regio. In 1965 werd het brouwerijgebouw afgebroken.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.