Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stoombierbrouwerij de Sta

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stoombierbrouwerij de Sta

Stoombierbrouwerij de Sta was een bierbrouwerij uit Duiven (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1924 gesloten (48 jaar actief geweest)

  • Straat

    0

  • Plaats

    Duiven

  • Provincie

    Gelderland

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Voor de zoon

In 1876 kwam het bedrijf in handen van de Weduwe Otten, afkomstig uit het Limburgse Bergen, die de zaak kocht voor haar zoon Coenraad. Oorspronkelijk werd er bovengistend bier gebrouwen, doch de overgang naar het sterk in populariteit toenemende 'Beijers' (ondergistende) bier was toen al gemaakt. Het bier dat werd gebrouwen had een alcoholpercentage van 3 à 4 procent. De benodigde mout werd in eigen mouterij verwerkt terwijl uit Beieren de benodigde hop werd betrokken. Dit werd geleverd in houten tonnen. De brouwerij droeg oorspronkelijk de naam Brouwerij C.C.G. Otten. Later werd de naam gewijzigd in Stoombierbrouwerij de Star.

Lees ook

Vooruitstrevend

De Star was voor die tijd zeer vooruitstrevend. Men gebruikte als eerste bedrijf in Duiven al in 1925 een vrachtwagen ter vervanging van paard en wagen. Oorspronkelijk werd het bier geleverd in houten tonnen (zogenaamde okshoofden) die in eigen beheer met warme pek gedicht werden. Later werd overgeschakeld naar beugelflessen van 3/4 tot 1 liter.

Sluiting

In de brouwerij werkten in de loop van de jaren acht tot twaalf personeelsleden. Het brouwerijbedrijf werd in 1924 beëindigd. Men werd toen bottelaar met een contract van Heineken. De vaten van honderd liter en later kratten werden van Rotterdam, per spoor, naar Duiven aangevoerd. Daarnaast werden limonades en mineraalwater onder eigen merk gebotteld. Het bottelen werd ongeveer in 1933 beëindigd; het bedrijf werd omgevormd tot agentschap van Heineken en daarmee drankenhandel voor de regio. In 1965 werd het brouwerijgebouw afgebroken.

Cookie instellingen