Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij 't Kuipertje

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij 't Kuipertje

Brouwerij 't Kuipertje is een bierbrouwerij uit Heukelum (Nederland) die is opgericht in 1988.

Brouwerij 't Kuipertje
Brouwerij 't Kuipertje logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Brouwerij 't Kuipertje.

Voeg nu een bier toe van Brouwerij 't Kuipertje!

  Achtergrond informatie

  In 1988 begint Frits Kuiper zijn part-time Brouwerij 't Kuipertje, nadat hij bij de gemeente na een reorganisatie nog maar voor halve dagen aan de slag kon. Na een tijdje besloot Frits zijn baan als ambtenaar geheel op te zeggen en zich full-time op het brouwersvak te storten. Hiervoor liep hij stage bij Brouwerij de Gans en Brouwerij 't IJ.

  Verhuizingen

  De eerste twee jaar was de brouwerij gevestigd in de vleugel van een voormalige school in Herwijnen, die hij moest delen met een kofferfabrikant.. Hij maakte zijn eigen brouwinstallatie en ging van start onder de naam Gelderse Bierbrouwerij het Kuipertje. Toen het pand werd verkocht verhuisde hij in 1989 naar een oude steenfabriek (De Koornwaard)aan de Linge te Heukelum. Dit was echter ook maar voor korte duur want nog geen jaar later verhuisde hij naar het vroegere koetshuis van diezelfde steenfabriek. Hier was ook onderdak voor het proeflokaal (Het Koetshuis), wat altijd een wens was gebleven. De brouwerij wordt heden gerund door de gehele familie Kuiper, waar drie keer per twee weken wordt gebrouwen. Frits Kuiper is tevens ook nog eigenaar van een tweetal café's, één in Nijmegen en één in Gorinchem.

  Lees ook

  Direct verwarmde brouwketel

  Net als de meeste nieuwe brouwers was ook deze brouwer in het begin zeer aktief en hij brengt in korte tijd een heel gamma aan bieren zoals: Nicks, Sowiets, Kleinegeitje, Begeregeitje en Aardigeitje. Voorzover bekend had Brouwerij 't Kuipertje als enige in Nederland directe verwarming van de brouwketel. Hierdoor vindt er al karamellisatie plaats tijdens het brouwen waardoor de bieren toch een wat donkere kleur krijgen. Er worden alleen bieren van hoge gisting gebrouwen. In die tijd wordt er per week 1200 liter bier gebrouwen terwijl het afvullen en het voorzien van kroonkurken van de flessen handmatig geschiedt met een snelheid van ca. 700 flessen per uur.

  Wisseling van de wacht

  Sinds 1 januari 2000 werd Henk Kuiper, de zoon van Frits, deelgenoot van de brouwerij en vervult ook zijn vrouw Dio een functie hier binnen.
  In 2001 werd er iedere twee weken drie keer 700 liter gebrouwen. Dat jaar werd ook besloten in principe geen flessen meer af te vullen, doch alleen fusten. Per 1 januari 2002 verliet Frits Kuiper de brouwerij, waarna Henk de scepter zwaaide.
  Maandag 21 februari 2011 is Frits Kuiper, grondlegger van de brouwerij, overleden.