Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Veensche Bierbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Veensche Bierbrouwerij

Veensche Bierbrouwerij was een bierbrouwerij uit Nijkerkerveen (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 2008 gesloten (3 jaar actief geweest)

  • Straat

    Talmastraat 36

  • Plaats

    Nijkerkerveen

  • Provincie

    Gelderland

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

John Mulder (1962) is al jaren lid van het Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei uit Amersfoort en sinds 2002 actief als amateurbrouwer. De brouwkennis deed hij op uit het boek van Jan van Schaik. Vervolgens werd een bierbrouwcursus gevolgd bij De Amervallei, alwaar hij ook clubkampioen is geweest.

Passie volgen

De Veensche Bierbrouwerij werd in augustus 2005 opgericht. De woonomgeving van John Mulder werd vroeger 't Veen genoemd, vandaar dat gekozen werd voor de naam van Veensche Bierbrouwerij. Na jaren te hebben gewerkt in de Industrie, Consultancy en de Financiële Dienstverlening, heeft John Mulder besloten zijn passie te volgen; brouwen van bier met een eigen karakter, zonder enig compromis aan de kwaliteit. Voordat hij zich richtte op zijn brouwerij was hij werkzaam aan projectleider/marketeer bij de ABN/Amro bank. Het bier is TURF genoemd en de ambachtelijke, kleinschalige manier van brouwen maakt het mogelijk TURF met respect en optimale zorg te brouwen.

 

Lees ook

Installatie als vreemdelingenlegioen

Mulder heeft zijn Veensche Bierbrouwerij gevestigd in een bedrijfspand achter zijn woning aan de Talmastraat. Maanden van onderzoek en studie gingen aan de opening van de brouwerij vooraf. Want de investering moet natuurlijk worden terugverdiend. ,,De installaties zijn enorm kostbaar. De brouwketel werd via internet op de kop getikt en is afkomstig Plevnik, een bedrijf in Ljubjana, de hoofdstad van Slovenië. Dit bedrijf maakt voornamelijk apparatuur voor de zuivel. De moutmolen is afkomstig uit de veevoederindustrie. De gistketels komen uit Italië en werden in de wijnbouw gebruikt om te koelen. De brouwerij is computergestuurd. De brouwerij heeft tevens de beschikking over een etiketteermachine. In 2006 werd 160 liter per keer gebrouwen.

 

Demeter

Er wordt alleen met Biologisch Dynamische en Biologische ingrediënten gebouwen. De mout wordt geleverd door Weyermann uit het Duitse Bamberg. Het gaat hierbij zelfs zover dat John Mulder de roerstok erbij neer zou leggen wanneer hij geen biologische hop zou kunnen gebruiken gedurende het brouwproces. Er is slechts één Biologisch Dynamisch bier met Demeter keurmerk op de wereld (Pinkus Mueller, Lagerbier). Het behalen van het Demeter keur is op dit moment in financieel opzicht geen haalbare kaart. Maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen.

Nu zuid Frankrijk

Vanaf April 2008 brouwen hij in Zuid Frankrijk

 

Cookie instellingen