Gietelsche Brouwerij

Gegevens brouwerij
Provincie
Oude locatie brouwerij
Deventerweg 28
Plaats
Actieve brouwerij
Nee (78 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1700
Gestopt in
1941 (241 jaar actief geweest)

Biermerken van Gietelsche Brouwerij

Geen biermerk bekend van Gietelsche Brouwerij.

Achtergrond informatie

De Gietelsche Brouwerij 

Dankt haar naam aan het buurtschap Gietelo (Gemeente Voorst). De brouwerij was gelegen aan een kruispunt van belangrijke wegen en had een goede watertoevoer (een zandlaag tussen ondoorlatende lagen, met aanvoer vanuit de Veluwe). In vroeger tijden heeft het pand dienst gedaan als boerderij met uitspanning en gelagkamer en als herberg Nimwegen. Vanaf 1700 deed het dienst als bierbrouwerij. De bewoners van Kasteel Bussloo en de jonkers van De Poll waren veelgeziene gasten.

In 1997 kochten Nicolien en Johan Buitenhuis de deels uit 16e en 17e daterende boerderij. Wegens persoonlijke omstandigheden deden zij echter weer afstand van de voormalige brouwerij.

De familie Buitenhuis heeft veel moeite moeten doen om De Gietelsche Brouwerij te kunnen bemachtigen. Zo moest de eigenares van het landgoed, barones A.J.H. van Lynden en T.K. Witte van het rentmeesterkantoor het door hen ontworpen bouwplan eerst goedkeuren. De familie Buitenhuis kwam als beste kandidaat uit de bus, omdat ze het pand zoveel mogelijk in oude staat wilde herstellen.

 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.