Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stoombierbrouwerij De Vriendenkring

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stoombierbrouwerij De Vriendenkring

Stoombierbrouwerij De Vriendenkring was een bierbrouwerij uit Arcen (Nederland).

Vriendenkring logo

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Acte ter oprichting

Op 2 maart 1915 werd in Arcen door een vier-tal brouwers de acte ter oprichting van een Stoombierbrouwerij de Vriendenkring ondertekend. Dit om de concurentie tegen de grote brouwerij met hun Pilsner bier aan te kunnen. Deze brouwers waren: Leopold Hoffmans (Brouwerij de Roobeek te Roobeek), Gerard van Soest uit Broekhuizen, Gerard van Dijk (Brouwerij de Oranjeboom te Broekhuizenvorst) en August Schraven (Brouwerij het Anker te Lottum). De brouwerij werd direct uitgerust met een stoommachine, een kostbaar bezit in die tijd. Het bier werd afgevuld in beugelflessen het in houten vaten. Het ging goed met De Vriendenkring en het VK Bier werd op vele plaatsen in het land verkocht.

Lees ook

Wederopbouw

Tijdens de tweede wereldoorlog heeft De Vriendenkring veel te lijden gehad. Paarden en auto's werden door de Duitsers in beslag genomen en het strategisch gelegen pand aan de maas werd tegen het einde van de oorlog zwaar beschoten door de Engelsen. Direct na de oorlog is men begonnen met de wederopbouw, maar door de langdurige crisis was de bierafzet ondermaats en kwam men in financiële nood. Om die reden heeft men in 1949 de 201 aandelen verkocht aan Bierbrouwerij de Drie Hoefijzers te Breda. De brouwerij en het merk VK Bier blijven bestaan en werd landelijk verkocht

In 1956 wordt de oude brouwerij in Arcen geheel verbouwd en gemoderniseerd tot de brouwerij zoals we deze nu nog kennen. In 1968 wordt wegens financiële problemen nu bij de Drie Hoefijzers deze overgenomen door de Engelse brouwerijgroep Allied Breweries Limited. De productie in Arcen overleeft ook deze overnamen. In oktober 1980 maakt echter Allied de plannen bekend om de bottellijn in Helmond en de brouwerij in Arcen te sluiten.

Overnames door Stoombierbrouwerij De Vriendenkring

Stoombierbrouwerij De Vriendenkring heeft 1 overname gedaan, namelijk Brouwerij De Lelie in 1920.