Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De Drie Hoefijzers

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De Drie Hoefijzers

De Drie Hoefijzers was een bierbrouwerij uit Breda (Nederland).

Brouwketel bij Café Hertog Jan Proeverij

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 2004 gesloten (376 jaar actief geweest)

  • Straat

    Ceresstraat 13

  • Plaats

    Breda

  • Provincie

    Noord-Brabant

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Smidse

Anno 1252 krijgt Breda Stadsrechten. Toen werd er al bier gebrouwen in een twintigtal Brouwerijen in de stad. In 1350 komt bijna de helft van de gemeentelijke inkomsten uit accijns op bier. Aanvankelijk lag de brouwerij aan de Katerstraat (nu Catharinastraat) en was eigendom van Hendric A.C. van den Corput. In 1534 gaat de brouwerij bij een grote stadsbrand in vlammen op. Hendric van den Corput liet in 1538 in de Bredase Boschstraat een brouwerij bouwen, die de naam Den Boom kreeg. Op 6 maart 1628 neemt Peeterszoon brouwer Dielis van den Kieboom Brouwerij den Boom (uit 1534) dan in de Bredase Boschstraat over. Hij noemt die De Drij Hoefijsers, naar de smidse aan de overkant van de straat. Die had een uithangbord met drie Hoefijzers ten teken dat het verloren vierde hoefijzer daar kon worden aangemeten. In de gelagkamer naast de smidse werd het bier geschonken van de tegenover liggende brouwerij. Bierbrouwerij de Drie Hoefijzers doet het goed. Mede dankzij het kwalitatief uitstekende brouwwater groeit de reputatie van de Brouwerij. Drie Hoefijzers wordt uiteindelijk het bier van Breda.

Grootste van de provincie

De brouwerij wisselde nog een aantal malen van eigenaar, tot ze in 1807 werd verkocht aan Johannes Nicolaas Smits, brouwer te Milheeze. Diens kleinzoon Franciscus trouwde met mej. Philomenia van Waesberghe waardoor in 1862 de bekende firmanaam Smits van Waesberghe ontstond. In die tijd brouwt De Drie Hoefijzers 20.000 hl. bier per jaar. Pas in de zomer van 1887 werd aan de huidige Ceresstraat een geheel nieuwe brouwerij voor de productie van 'Beijersch' ondergistend bier (Pilsener en Dortmunder) gebouwd. Het bedrijf was toen met 55 werknemers de grootste brouwerij van de provincie. In 1927 wordt aan de Ceresstraat het nieuwe hoodkantoor van de brouwerij geopend. In 1932 volgt een nieuwe bottelarij. Bij de brouwerij werken dan 330 medewerkers.Doormiddel van lood op gips gegoten prent behorenden bij Bierbrouwerij de Drie Hoefijzers - Breda

Één van de grootste van Nederland

De Drie Hoefijzers genoot een uitstekende reputatie en groeide uit tot één van de grootste van Nederland. In de crisisjaren tussen beide wereldoorlogen verwierf men zich een sterke exportpositie die nooit meer werd prijsgegeven. In de jaren 50 en 60 werd de brouwerij enkele malen gerenoveerd en uitgebreid. In 1961 werd het Breda Bier, een Pils, voor het eerst onder die naam op de markt gebracht. Drie Hoefijzers werd toen als merknaam afgeschaft. In 1965 slaat directeur ir. F. Smits van Waesberghe de eerste paal van een nieuw (brouw)complex aan de Ceresstraat. In 1967 wordt het gebouw opgeleverd. In 1968 ging De Drie Hoefijzers op in het Britse concern Allied Breweries. Dat concern is op dat moment ook al eigenaar van de Oranjeboom Brouwerij in Rotterdam.

Lees ook

Skol

De Nederlandse tak van Allied Breweries kreeg in 1968 aanvankelijk de naam Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam B.V., wat in 1973 werd gewijzigd in Skol Brouwerijen N.V. Het bier voor de Nederlandse markt werd in die tijd uitsluitend onder de naam Skol verkocht. Dit was een gevolg van de marktstrategie van Allied Breweries. Dit hield in dat aangesloten brouwerijen bij het concern hun bier in eigen land onder de naam Skol op de markt zouden brengen. Dat werd echter geen succes en daarom werd begin jaren 80 besloten het merk Oranjeboom weer in te voeren. Oranjeboom bleek nog zo'n goede naam en zoveel uitstraling te hebben, dat het de verkoop van Skol binnen enkele jaren overvleugelde en Skol als merknaam in Nederland deed verdwijnen.

Overname

Ook de exportmarkt speelt voor de brouwerij een belangrijke rol. Ongeveer éénderde van de productie wordt uitgevoerd naar ruim 60 landen over de hele wereld Sinds 5 april 1993 is de naam Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam B.V. gewijzigd in Oranjeboom Bierbrouwerij B.V. Eind 1994 heeft Allied Breweries Nederland te kennen gegeven de, tot het concern behorende, brouwerijen op het vasteland van de hand te willen doen. Het concern wil zich gaan concentreren op de kernactiviteiten zoals de produktie van wijn en sterke drank en de groothandel. Interbrew heeft interesse getoond in de overname van de Oranjeboom Bierbrouwerij B.V. Op 6 februari 1995 was de overname een feit.

Einde van een tijdperk

Het is jammer, maar de Oranjeboombrouwerij in Breda is in 2004 gesloten. OP 29 mei 2004 zijn de laatste flesjes in Breda gebrouwen bier verkocht. Eigenaar Interbrew, intussen zelf opgegaan in het concern Inbev, heeft de productie ondergebracht bij Dommelsch en zijn brouwerijen in België en Duitsland. Het merendeel van de gebouwen in Breda is gesloopt en ook het museum is verdwenen. Daarmee is een eeuwenoude biertraditie in Breda verloren gegaan, ware het niet dat het beroemde biercafé De Beyerd in die stad een eigen brouwerij op heeft gezet. Dit ambachtelijke bedrijfje met professionele allure is nota bene verrezen tegenover het huis in de Bosschstraat waarin in de zeventiende eeuw Brouwerij de Drie Hoefijzers was gevestigd, een van de voorlopers van de Oranjeboombrouwerij.
In Breda bleven alleen het hoofdkantoor Nederland (220 medewerkers), een drankengroothandel en een serviveafdeling horecatechniek achter. 334 productiemedewerkers verloren hun baan. De stilgelegde afvullijn verhuisde naar Rusland of Oekraine. Op 1 mei 2004 legde Paul Krikhaar, algemeen directeur van Interbrew Nederland, zijn functie neer en verliet na 15 jaar Interbrew. Zijn opvolger was Steve Kitching, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en op dat moment al langer werkzaam voor Interbrew.

UDB

Eind 2007 heeft investeringsmaatschappij Nimbus, uit Zeist, Oranjeboom samen met het Nederlandse bierbedrijf United Dutch Breweries (UDB) overgenomen van InBev.

 

Overnames door De Drie Hoefijzers

De Drie Hoefijzers heeft 6 overnames gedaan. De eerste overname door De Drie Hoefijzers werd gedaan in 1949 (Stoombierbrouwerij De Vriendenkring) en de laatste in 1968 (Stoombierbrouwerij Het Hert). Bekijk hieronder de lijst met alle overnames door De Drie Hoefijzers.

De Drie Hoefijzers in het nieuws

Cookie instellingen