Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stadbrouwerij de Romein

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stadbrouwerij de Romein

Stadbrouwerij de Romein was een bierbrouwerij uit Heerlen (Nederland).

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Actief

  Nee, in 2012 gesloten (5 jaar actief geweest)

 • Straat

  Pancratiusplein 46

 • Plaats

  Heerlen

 • Provincie

  Limburg

 • Land

  Nederland

 • Telefoonnummer

  045 571 5731

Achtergrond informatie

De Pancratiuskerk in het centrum van Heerlen weet zich omringd door horecagelegenheden. In De Romein, wordt sinds 1 augustus 2007 ook bier gebrouwen, Heëlesj Blond en Romein Alt (en af en toe een speciaalbier).

Lees ook

Installatie

Ad Christiaanse, eigenaar van Grand Café Oppidom, had plannen om een huisbrouwerij te vestigen in het naast Oppidom gelegen horecapand. Deze behoorde ook aan Ad toe. De installatie werd besteld bij Dreher Brauanlagen in Pottenstein (Oostenrijk), waar de toekomstige brouwers van De Romein ook de basistheorie brouwen zouden gaan volgen. Dreher Brauanlagen biedt een totaalconcept aan. Ze installeren een op maat gemaakte brouwinstallatie, je krijgt er les, vooral op het gebied van maischen, koken, hoppen en vergisten, en je krijgt een tweetal recepten mee voor de eerste met de nieuwe brouwinstallatie te brouwen bieren. De brouwinstallatie, met een capaciteit van 250 liter, van De Romein staat op de eerste verdieping. Doorgaans worden twee brouwsels per brouwdag gemaakt. De installatie is bijna volledig computergestuurd en de recepturen zijn ook in de computer opgeslagen. Ook het schroten gebeurt volautomatisch. Weissheimer mout (pilsener mout, münchener mout en caramalz, afhankelijk van het te brouwen bier) wordt met leidingwater, dat via de warmwaterketel van de CV-installatie verhit wordt, gemengd voor het maischen.
Voor vergisting en lagering verhuist de wort naar de kelders onder De Romein en Grand Café Oppidom. De twee gistkuipen hebben een capaciteit van 500- 600 liter per stuk. Twee brouwsels gisten onder een CO2-laag, die op zijn plek wordt gehouden door een doorzichtig kunststofdeksel. De hoofdgisting duurt vijf tot zeven dagen bij 10º en twee dagen bij 4º. De gist is een ondergist en afkomstig van een bevriende Limburgse brouwerij. Na de hoofdgisting wordt het jongbier overgepompt naar de lagertanks, eerst op 10º en dan opnieuw gekoeld naar 4º voor de nagisting en de lagering, gedurende vier tot vijf weken. De Romein beschikt over zes van deze tanks, die een inhoud van 5 hl hebben. Romein Alt en de speciaalbieren worden afgevuld op fust, Heëlesj Blond komt in een helderbiertank van 5 hl.

Alfa flirt met Romein

De Alfa Brouwerij uit Thull heeft serieuze interesse getoond in bistro Oppidom en Stadsbrouwerij de Romein. Het grootste struikelblok is vooralsnog het gebrek aan een geschikte kandidaat. De huidige eigenaar van Oppidom en De Romein, bevestigt dat er een verkennend gesprek is geweest, maar het bod dat Meens gedaan heeft te mager was.