Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alfa Brouwerij | Bierbrouwerij in Schinnen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alfa Brouwerij

Alfa Brouwerij is gevestigd in Schinnen in Nederland. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment.

Alfa Brouwerij
Alfa Lentebok logo
Alfa Super Strong 9.2

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Alfa Brouwerij


Voeg nu een bier toe van Alfa Brouwerij!
 • Alfa Donker Bruin - Oud bruin bier - 2,5%

  Alfa Donker Bruin is een zacht, zoet bier. Het bevat tonen van gebrande mout en karamel. De zoete smaak gaat naar de afdronk toe over in een droge subtiele smaak.

 • Alfa Edel Pils - Pils - 5%

  Alfa Edel pils heeft een hoppige smaak, uitvloeiend naar een licht bittere droge nasmaak. Dit Alfa bier heeft een volle, fris-fruitige en eigenzinnige smaak die onder meer ontstaat door het gebruik van het eigen Meens stamgist voor het gistproces.

 • Alfa Herfstbok - Herfstbok - 6,5%

  Alfa Herfstbok heeft een krachtige en zoetige smaak, met een droppige achtergrond.

 • Alfa Krachtig Dort - Dortmunder - 7,5%

  De smaak is heerlijk zacht en vol; dit gaat snel over naar een rokerige droogheid en is mooi in balans.

 • Alfa Lentebok - Lentebok - 6,5%

  Alfa Lentebok heeft een frisse, licht zoetige smaak.

 • Alfa Super Strong 9.2 - Lager - 8,5%

  Alfa Superstrong 9.2 heeft een licht zoete smaak.

Toon meer merken

Toon minder merken

Achtergrond informatie

De huidige brouwerij is gevestigd in een fraaie hoeve, gelegen op één van de meest schilderachtige plaatsen van Nederland en slechts bereikbaar via kronkelige 'bergweggetjes'. Deze locatie is niet bij toeval gekozen: in de nabije omgeving van de brouwerij ontspringt een bron op een diepte van 152 meter uit de kiezel-, krijt- en mergellagen. Uit deze bron komt zacht en zeer zuiver water voort, dat zonder voorbewerking voor het brouwen van het bier gebruikt kan worden.

Een bijzondere eigenschap van het bronwater is dat het nitraatgehalte dusdanig laag is dat het praktisch niet kan worden gemeten. Deze waterbron levert al sinds de oprichting in 1870 het water voor het brouwproces.

Op 22 maart 1995 werd de bron officieel erkend door het Nederlandse Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en voldoet hiermee aan de strenge bepalingen van het Natuurlijk Mineraal- en Bronwater-besluit. De bron is niet alleen één van de slechts 10 erkende bronnen die Nederland rijk is, maar tevens de enige officiële bron in Nederland waarvan het water gebruikt wordt voor de bereiding van bier.

Uit de bron mag jaarlijks slechts een beperkte hoeveelheid water worden gewonnen. Om deze hoeveelheid te kunnen controleren maakt de brouwerij gebruik van genummerde sluitzegels. Met een aangepaste etiketteermachine worden de nummers met behulp van een speciale lasertechniek op de sluitzegels aangebracht.

Oprichting

Jan Henry Joseph Meens (1843-1923) stichtte op 27 jarige leeftijd in 1870 in buurtschap Thull vlakbij Schinnen de Meens Bierbrouwerij. De brouwerij van Meens werd op 1 maart 1870 officieel als zelfstandig bedrijf ingeschreven in het Handelsregister, de voorloper van de tegenwoordige Kamer van Koophandel. Hij heeft het brouwersvak geleerd van zijn oom Jan Willem Hubert Graaff te Keulen (Duitsland). De brouwerij werd toen der tijd gecombineerd met een boerderij.

In de beginjaren maakte men eerst enkele hooggegiste soorten, omdat de inverstering hiervoor een stuk minder is daar er niet in een koelmachine geïnvesteerd hoeft te worden, en schakelde de brouwerij rond de eeuwwisseling over op Beiersch (ondergistend) bier.

De vierde generatie

In 1900 stapte de zoon van Joseph, Henry Hubert Joseph (1869-1960) bij hem in het bedrijf. Ook hij is het brouwersvak gaan leren bij dezelfde oom in Keulen waar ook zijn vader het vak geleerd heeft. Omstreeks 1930 kwam een zoon van Henry, Conrad Joseph (Coen) (1909-1977) in de brouwerij werken. Later is daar de 18 jaar jongere broer van Coen, Jan Leonard Hubertus Meens (Leo) bijgekomen. Het brouwersvak hebben zij van hun vader geleerd waarbij Coen meer de technoloog was en Leo de commerciële man die nieuwe markten voor hun bieren ontdekte.

In 1953 werd de brouwerij officieel aan Coen en Leo overgedragen. In 1969 moest Coen zich om gezondheidsredenen uit de brouwerij terugtrekken. Vanaf die tijd heeft Leo de zaken alleen voortgezet. Vanaf 1976 besloot de zoon van Leo, Harry Meens (1955- ) in de voetsporen van zijn vader te treden en startte hij zijn werkzaamheden in de brouwerij. In 1991 overleed Leo Meens op 64 jarige leeftijd en toen werd Harry officieel de directeur van de brouwerij.

Met de tijd mee

De vierde generatie Meens geeft nu leiding aan het inmiddels grotendeels gemoderniseerde bedrijf dat het ambachtelijk brouwen niet uit het oog is verloren. Er komen steeds meer seizoensbieren op de fust. Op internationaal gebied is Alfa ook bezig. Tot 1960 werd Alfa bier enkel in de omgeving gedronken waarna door de groeiende welvaart Alfa bier in heel Nederland verkrijgbaar is. In 1993 startte zelfs de export naar Duitsland, Amerika en Engeland, later ook naar Griekenland en Italië.

Officieel erkende bron

Alfa Brouwerij is de enige Nederlandse brouwerij die haar brouwwater uit een door het Ministerie van VWS erkende bron wint (22 maart 1995). Dit houdt in dat het water voldoet aan de strenge bepalingen van het Natuurlijk Mineraal- en Bronwaterbesluit.

Aan de erkenning gaan uitgebreide geologische, bacteriologische en fysisch/chemische onderzoeken vooraf. Als de bron eenmaal erkend is moet hij toch nog elk half jaar, in uitdrukkelijke opdracht van het Ministerie van VWS, opnieuw gecontroleerd worden om de erkenning te mogen behouden.
Dit water, dat ongeveer 6000 jaar oud is en uit het Eifelgebergte komt, heeft een natuurlijke zuivering ondergaan doordat het door de eeuwen heen door grind- en kalksteenlagen gezakt is tot op een diepte van 152 meter. De bron is niet alleen één van de slechts 10 erkende bronnen die Nederland rijk is, maar tevens de enige officiële bron in Nederland waarvan het water gebruikt wordt voor de bereiding van bier. Voor de bierbereiding wordt het water niet verder behandeld. De bron waarmee Alfa haar bieren brouwt, heeft een capaciteit van ongeveer 30 miljoen liter per jaar. Hiervan wordt maar zo'n 15 miljoen liter daadwerkelijk gebruik voor de bereiding van het bier. De resterende 15 miljoen liter zal de brouwerij medio najaar 2009 op de markt brengen in de vorm van eigen Alfa bronwater.
Meens mag hierdoor per jaar slechts een beperkte hoeveelheid van dit water oppompen, daarom worden alle etiketten genummerd. Met een aangepaste etiketteermachine worden de nummers met behulp van een speciale lasertechniek op de sluitzegels aangebracht. Daarnaast is Meens sinds het 125-jarig bestaan in 1995 hofleverancier.

Onafhankelijk

De brouwerij is nog een onafhankelijk familiebedrijf en heeft natuurzuivere ingrediënten en ambachtelijk brouwen hoog in het vaandel staan. Het bier dat wordt gebrouwen voldeed nog steeds aan het Duitse "Rheinheitsgebot", een wet die in 1516 in Beieren werd uitgevaardigd; een traditie die zijn familie voortgezet heeft. De familie Meens heeft altijd (en nu nog!) uitsluitend met gerstemout gebrouwen. Vroeger was dat voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk omdat andere brouwerijen vaak de goedkopere maïs gebruikten. Alfa brouwt volgens het Reinheitsgebot en wordt 100% gerst. Aan elk brouwsel wordt kleurmout toegevoegd, wat een betere schuimvorming geeft.

Alfa LogoTot begin jaren zestig leverde men vrijwel uitsluitend fustbier voor de horeca. Daarna is men ook gaan bottelen en op dit moment gaat maar liefst 95% van de productie in de fles naar de klant. De rest verlaat de brouwerij in het unieke Alfa-fust. Dat bevat 40 liter bier en heeft een intern koolzuurcompartiment. In 1996 werd echter van dit systeem afgestapt, omdat bij verkeerd gebruik de koolzuurpatroon nog wel eens wilde leeglopen, waardoor het bier onderin het vat niet goed meer te tappen was.

Alfa flirt met Romein

De Alfa Brouwerij heeft mei 2011 serieuze interesse getoond in bistro Oppidom en Stadsbrouwerij de Romein te Heerlen. Het grootste struikelblok is nog het gebrek aan een geschikte kandidaat. Ad Christiaanse, de huidige eigenaar van Oppidom en De Romein, bevestigt dat er een verkennend gesprek is geweest tussen partijen, maar het bod dat Meens heeft gedaan te mager was om te verkopen. Met de overname wil Alfa de meer speelruimte krijgen om ‘het streekproduct uit Limburg’, waarvoor veel markt zou zijn, te vergroten.

Weetje!: Tante Marie Louise (Wies) (1913- ), tante van huidige directeur Harry Meens, proefde ruim 60 jaar elke dag het ALFA bier. Alleen bij een positief eindoordeel mogen de brouwers die dag verder.

Hieronder een video over de Alfa brouwerij, opgenomen bij Business Class.

Huisstijl aangepast in 2018

Alfa heeft in 2018 zijn huisstijl grondig aangepast. Er zijn unieke Alfa flesjes ontwikkeld en de etiketten zijn ook aangepast. 

Alfa flesjes

De Opvolgers (WNL)

In het programma 'De Opvolgers' van WNL werd de Alfa Brouwerij en dus de familie Meens bezocht door Sander Schimmelpenninck. Bekijk de aflevering uit 2018 in onderstaande video.

Alfa Brouwerij in het nieuws

8 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Sjir Hamers (gast) op 19-08-2019 om 13:13:43

Een zeer goed informatiepakket. Ga zo Door.

Eric Deckx (gast) op 21-05-2017 om 05:25:42

Hoi , Alfa super strong heb ik voor de eerste keer geproefd een paar weken geleden . Mijn vrouw doet boodschappen in de Plus in Luyksgestel en ik neem altijd een Nederlands biertje mee om te proeven . Allemaal paardenzeik , behalve die Alfa super strong , moest ik jullie zijn ik zou hem lanceren in België , maar verander a.u.b. het logo . Het doet me denken aan iets dat thuis hoort bij de zuivel producten . Nogmaals het is een topper (en dat is gezegd door een Belg , wees fier ).

Felix Dols (gast) op 24-10-2016 om 13:14:24

de code nummers op de bierflesjes zijn die nog van toepassing

jac dahmen (gast) op 30-10-2014 om 23:46:42

hallo ik drink altyd alfa bier,maarnou had ik een krat gekocht bij netto- rama daar zat een flesje helemaal afgewerkt maar geen BIER. groetjes jac ps.ik heb er een foto van gemaakt ,als jullie deze willen hebben stuur ik hem nog wel op

Willem Dijkenga (gast) op 10-01-2014 om 00:19:19

Voor mij niets anders meer! Als ik heel veel Alfa bier heb gedronken heb ik de volgende dag geen last, bij grote inname van andere bieren (ook de grote merken) heb ik een grote kans dat ik de hele dag brak en misselijk op bed lig! Alfa is gewoon een heerlijk zuiver biertje!!

Zie meer reacties

Zie minder reacties