Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alfa Brouwerij | Bierbrouwerij in Schinnen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alfa Brouwerij

Alfa Brouwerij is een bierbrouwerij uit Schinnen (Nederland) die is opgericht in 1870. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment.

Alfa Brouwerij
Alfa Limburgse familiebrouwerij logo
5 flesjes bier van Alfa

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Alfa Brouwerij

Alfa Brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Alfa Brouwerij!
 • Alfa Edel Pils - Pils - 5%

  Alfa Edel pils heeft een hoppige smaak, uitvloeiend naar een licht bittere droge nasmaak. Dit Alfa bier heeft een volle, fris-fruitige en eigenzinnige smaak die onder meer ontstaat door het gebruik van het eigen Meens stamgist voor het gistproces.

 • Alfa Krachtig Dort - Dortmunder - 7,5%

  De smaak is heerlijk zacht en vol; dit gaat snel over naar een rokerige droogheid en het bier is mooi in balans.

 • Alfa Donker Bruin - Oud bruin bier - 2,5%

  Alfa Donker Bruin is een zacht, zoet bier. Het bevat tonen van gebrande mout en karamel. De zoete smaak gaat naar de afdronk toe over in een droge subtiele smaak.

 • Alfa Super Strong 9.2 - Lager - 8,5%

  Alfa Superstrong 9.2 heeft een licht zoete smaak. Het is hat zwaarste ondergistende brouwsel van de Alfa Brouwerij uit Schinnen. Ondanks het hoge alcoholpercentage is het een toegankelijk bier voor alle bierliefhebbers.

 • Alfa Herfstbok - Bock - 6,5%

  Alfa Herfstbok heeft een krachtige en zoetige smaak, met een droppige achtergrond.

 • Alfa Lentebok - Bock - 6,5%

  Alfa Lentebok heeft een frisse, licht zoetige smaak.

  Achtergrond informatie

  De huidige brouwerij is gevestigd in een fraaie hoeve, gelegen op één van de meest schilderachtige plaatsen van Nederland en slechts bereikbaar via kronkelige 'bergweggetjes'. Deze locatie is niet bij toeval gekozen: in de nabije omgeving van de brouwerij ontspringt een bron op een diepte van 152 meter uit de kiezel-, krijt- en mergellagen. Uit deze bron komt zacht en zeer zuiver water voort, dat zonder voorbewerking voor het brouwen van het bier gebruikt kan worden.

  Een bijzondere eigenschap van het bronwater is dat het nitraatgehalte dusdanig laag is dat het praktisch niet kan worden gemeten. Deze waterbron levert al sinds de oprichting in 1870 het water voor het brouwproces.

  Op 22 maart 1995 werd de bron officieel erkend door het Nederlandse Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en voldoet hiermee aan de strenge bepalingen van het Natuurlijk Mineraal- en Bronwater-besluit. De bron is niet alleen één van de slechts 10 erkende bronnen die Nederland rijk is, maar tevens de enige officiële bron in Nederland waarvan het water gebruikt wordt voor de bereiding van bier.

  Uit de bron mag jaarlijks slechts een beperkte hoeveelheid water worden gewonnen. Om deze hoeveelheid te kunnen controleren maakt de brouwerij gebruik van genummerde sluitzegels. Met een aangepaste etiketteermachine worden de nummers met behulp van een speciale lasertechniek op de sluitzegels aangebracht.

  Oprichting

  Jan Henry Joseph Meens (1843-1923) stichtte op 27 jarige leeftijd in 1870 in buurtschap Thull vlakbij Schinnen de Meens Bierbrouwerij. De brouwerij van Meens werd op 1 maart 1870 officieel als zelfstandig bedrijf ingeschreven in het Handelsregister, de voorloper van de tegenwoordige Kamer van Koophandel. Hij heeft het brouwersvak geleerd van zijn oom Jan Willem Hubert Graaff te Keulen (Duitsland). De brouwerij werd toen der tijd gecombineerd met een boerderij.

  In de beginjaren maakte men eerst enkele hooggegiste soorten, omdat de inverstering hiervoor een stuk minder is daar er niet in een koelmachine geïnvesteerd hoeft te worden, en schakelde de brouwerij rond de eeuwwisseling over op Beiersch (ondergistend) bier.

  De vierde generatie

  In 1900 stapte de zoon van Joseph, Henry Hubert Joseph (1869-1960) bij hem in het bedrijf. Ook hij is het brouwersvak gaan leren bij dezelfde oom in Keulen waar ook zijn vader het vak geleerd heeft. Omstreeks 1930 kwam een zoon van Henry, Conrad Joseph (Coen) (1909-1977) in de brouwerij werken. Later is daar de 18 jaar jongere broer van Coen, Jan Leonard Hubertus Meens (Leo) bijgekomen. Het brouwersvak hebben zij van hun vader geleerd waarbij Coen meer de technoloog was en Leo de commerciële man die nieuwe markten voor hun bieren ontdekte.

  In 1953 werd de brouwerij officieel aan Coen en Leo overgedragen. In 1969 moest Coen zich om gezondheidsredenen uit de brouwerij terugtrekken. Vanaf die tijd heeft Leo de zaken alleen voortgezet. Vanaf 1976 besloot de zoon van Leo, Harry Meens (1955- ) in de voetsporen van zijn vader te treden en startte hij zijn werkzaamheden in de brouwerij. In 1991 overleed Leo Meens op 64 jarige leeftijd en toen werd Harry officieel de directeur van de brouwerij.

  Met de tijd mee

  Oud logo van Alfa brouwerij

  De vierde generatie Meens geeft nu leiding aan het inmiddels grotendeels gemoderniseerde bedrijf dat het ambachtelijk brouwen niet uit het oog is verloren. Er komen steeds meer seizoensbieren op de fust. Op internationaal gebied is Alfa ook bezig. Tot 1960 werd Alfa bier enkel in de omgeving gedronken waarna door de groeiende welvaart Alfa bier in heel Nederland verkrijgbaar is. In 1993 startte zelfs de export naar Duitsland, Amerika en Engeland, later ook naar Griekenland en Italië.

  Officieel erkende bron

  Alfa Brouwerij is de enige Nederlandse brouwerij die haar brouwwater uit een door het Ministerie van VWS erkende bron wint (22 maart 1995). Dit houdt in dat het water voldoet aan de strenge bepalingen van het Natuurlijk Mineraal- en Bronwaterbesluit.

  Lees ook

  Aan de erkenning gaan uitgebreide geologische, bacteriologische en fysisch/chemische onderzoeken vooraf. Als de bron eenmaal erkend is moet hij toch nog elk half jaar, in uitdrukkelijke opdracht van het Ministerie van VWS, opnieuw gecontroleerd worden om de erkenning te mogen behouden.
  Dit water, dat ongeveer 6000 jaar oud is en uit het Eifelgebergte komt, heeft een natuurlijke zuivering ondergaan doordat het door de eeuwen heen door grind- en kalksteenlagen gezakt is tot op een diepte van 152 meter. De bron is niet alleen één van de slechts 10 erkende bronnen die Nederland rijk is, maar tevens de enige officiële bron in Nederland waarvan het water gebruikt wordt voor de bereiding van bier. Voor de bierbereiding wordt het water niet verder behandeld. De bron waarmee Alfa haar bieren brouwt, heeft een capaciteit van ongeveer 30 miljoen liter per jaar. Hiervan wordt maar zo'n 15 miljoen liter daadwerkelijk gebruik voor de bereiding van het bier. De resterende 15 miljoen liter zal de brouwerij medio najaar 2009 op de markt brengen in de vorm van eigen Alfa bronwater.
  Meens mag hierdoor per jaar slechts een beperkte hoeveelheid van dit water oppompen, daarom worden alle etiketten genummerd. Met een aangepaste etiketteermachine worden de nummers met behulp van een speciale lasertechniek op de sluitzegels aangebracht. Daarnaast is Meens sinds het 125-jarig bestaan in 1995 hofleverancier.

  Onafhankelijk

  De brouwerij is nog een onafhankelijk familiebedrijf en heeft natuurzuivere ingrediënten en ambachtelijk brouwen hoog in het vaandel staan. Het bier dat wordt gebrouwen voldeed nog steeds aan het Duitse "Rheinheitsgebot", een wet die in 1516 in Beieren werd uitgevaardigd; een traditie die zijn familie voortgezet heeft. De familie Meens heeft altijd (en nu nog!) uitsluitend met gerstemout gebrouwen. Vroeger was dat voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk omdat andere brouwerijen vaak de goedkopere maïs gebruikten. Alfa brouwt volgens het Reinheitsgebot en wordt 100% gerst. Aan elk brouwsel wordt kleurmout toegevoegd, wat een betere schuimvorming geeft.

  Alfa Logo Tot begin jaren zestig leverde men vrijwel uitsluitend fustbier voor de horeca. Daarna is men ook gaan bottelen en op dit moment gaat maar liefst 95% van de productie in de fles naar de klant. De rest verlaat de brouwerij in het unieke Alfa-fust. Dat bevat 40 liter bier en heeft een intern koolzuurcompartiment. In 1996 werd echter van dit systeem afgestapt, omdat bij verkeerd gebruik de koolzuurpatroon nog wel eens wilde leeglopen, waardoor het bier onderin het vat niet goed meer te tappen was.

  Alfa flirt met Romein

  De Alfa Brouwerij heeft mei 2011 serieuze interesse getoond in bistro Oppidom en Stadsbrouwerij de Romein te Heerlen. Het grootste struikelblok is nog het gebrek aan een geschikte kandidaat. Ad Christiaanse, de huidige eigenaar van Oppidom en De Romein, bevestigt dat er een verkennend gesprek is geweest tussen partijen, maar het bod dat Meens heeft gedaan te mager was om te verkopen. Met de overname wil Alfa de meer speelruimte krijgen om ‘het streekproduct uit Limburg’, waarvoor veel markt zou zijn, te vergroten.

  Weetje!: Tante Marie Louise (Wies) (1913- ), tante van huidige directeur Harry Meens, proefde ruim 60 jaar elke dag het ALFA bier. Alleen bij een positief eindoordeel mogen de brouwers die dag verder.

  Hieronder een video over de Alfa brouwerij, opgenomen bij Business Class.

  Huisstijl aangepast in 2018

  Alfa heeft in 2018 zijn huisstijl grondig aangepast. Er zijn unieke Alfa flesjes ontwikkeld en de etiketten zijn ook aangepast. 

  Alfa flesjes

  De Opvolgers (WNL)

  In het programma 'De Opvolgers' van WNL werd de Alfa Brouwerij en dus de familie Meens bezocht door Sander Schimmelpenninck. Bekijk de aflevering uit 2018 in onderstaande video.

  Uitbreiding met horecazaak bij de brouwerij

  In het jubileumjaar (2020) stond de opening van een horecazaak bij de brouwerij te Thull gepland. Door de coronacrisis liep de bouw van het proeflokaal wat vertraging op, maar in onderstaande video van eind mei 2020 zien we dat er schot in de zaak zat op dat moment. Harry en Michelle Meens geven je een exclusieve blik achter de schermen van het nieuwe verlengstuk van de Alfa Brouwerij in Thull. Tegenover de brouwerij is de horecazaak volop in aanbouw.

  Alfa Brouwerij in het nieuws

  • Beste bier ter wereld is van Alfa

   Alfa brouwt het beste pils ter wereld

   Nadat Alfa al een prachtige award won als 'Country Winner' is het bier Alfa Edel Pils nu uitgeroepen tot het beste pils ter wereld tijdens de World Beer Awards 2021. 

  • Alfa Pils beste pils van Nederland

   Alfa Edel Pils is het beste pils van Nederland

   Alfa Edel Pils is opnieuw in de prijzen gevallen. Nadat het pils afgelopen jaar tot 'Beste pils ter wereld' werd gekroond is het nu ook als Nederlands beste pils uit de bus gekomen bij de World Beer Awards.

  • Alfa bier van de tap

   Alfa Bier helpt de toppers in de horeca

   Alfa Bier uit Schinnen investeert in een actie om de horecaondernemer écht te helpen. Zij zorgen dat de winstmarge van de ondernemers een flinke boost krijgt.