Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alfa Brouwerij | Bierbrouwerij in Schinnen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alfa Brouwerij

Alfa Brouwerij is een bierbrouwerij uit Schinnen (Nederland) die is opgericht in 1870. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment.

Alfa Brouwerij
Alfa Limburgse familiebrouwerij logo
5 flesjes bier van Alfa

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Alfa Brouwerij

Alfa Brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Alfa Brouwerij!
 • Alfa Edel Pils - Pils - 5%

  Alfa Edel pils heeft een hoppige smaak, uitvloeiend naar een licht bittere droge nasmaak. Dit Alfa bier heeft een volle, fris-fruitige en eigenzinnige smaak die onder meer ontstaat door het gebruik van het eigen Meens stamgist voor het gistproces.

 • Alfa Krachtig Dort - Dortmunder - 7,5%

  De smaak is heerlijk zacht en vol; dit gaat snel over naar een rokerige droogheid en het bier is mooi in balans.

 • Alfa Donker Bruin - Oud bruin bier - 2,5%

  Alfa Donker Bruin is een zacht, zoet bier. Het bevat tonen van gebrande mout en karamel. De zoete smaak gaat naar de afdronk toe over in een droge subtiele smaak.

 • Alfa Lentebok - Bock - 6,5%

  Alfa Lentebok heeft een frisse, licht zoetige smaak.

 • Alfa Super Strong 9.2 - Lager - 8,5%

  Alfa Superstrong 9.2 heeft een licht zoete smaak. Het is hat zwaarste ondergistende brouwsel van de Alfa Brouwerij uit Schinnen. Ondanks het hoge alcoholpercentage is het een toegankelijk bier voor alle bierliefhebbers.

 • Alfa Herfstbok - Bock - 6,5%

  Alfa Herfstbok heeft een krachtige en zoetige smaak, met een droppige achtergrond.

  Achtergrond informatie

  De huidige brouwerij is gevestigd in een fraaie hoeve, gelegen op één van de meest schilderachtige plaatsen van Nederland en slechts bereikbaar via kronkelige 'bergweggetjes'. Deze locatie is niet bij toeval gekozen: in de nabije omgeving van de brouwerij ontspringt een bron op een diepte van 152 meter uit de kiezel-, krijt- en mergellagen. Uit deze bron komt zacht en zeer zuiver water voort, dat zonder voorbewerking voor het brouwen van het bier kan worden gebruikt.

  Beste pils ter wereld

  In 2021 wist Alfa met hun Edel Pils een bijzondere prijs in de wacht te slepen. Tijdens de meest gerenommeerde biercompetitie ter wereld (World Beer Awards) werd Alfa Edel Pils verkozen tot 'Style Winner' in de categorie 'Lager: Classic Pilsener'. Daarmee werd het pils gekroond tot beste pils ter wereld. Een prachtig resultaat van meer dan 150 jaar ambacht, kennis en traditie en een absolute kroon op het werk van de familiebrouwerij uit Limburg.

  Alfa Edel Pils uitgeroepen tot Beste Pils ter wereld

  Oprichting en geschiedenis

  Jan Henry Joseph Meens (1843-1923) stichtte op 27 jarige leeftijd in 1870 in buurtschap Thull vlakbij Schinnen de Meens Bierbrouwerij. De brouwerij van Meens werd op 1 maart 1870 officieel als zelfstandig bedrijf ingeschreven in het Handelsregister, de voorloper van de tegenwoordige Kamer van Koophandel. Hij heeft het brouwersvak geleerd van zijn oom Jan Willem Hubert Graaff te Keulen (Duitsland). De brouwerij werd toentertijd gecombineerd met een boerderij.

  In de beginjaren maakte men enkele bovengistende biersoorten, omdat de investering hiervoor een stuk lager is daar er niet in een koelmachine geïnvesteerd hoeft te worden. Rond de eeuwwisseling schakelde de brouwerij over op Beiersch (ondergistend) bier.

  De vierde generatie

  In 1900 stapte de zoon van Joseph, Henry Hubert Joseph (1869-1960) bij hem in het bedrijf. Ook hij is het brouwersvak gaan leren bij dezelfde oom in Keulen waar ook zijn vader het vak leerde.

  Alfa Brouwerij buitenzijde

  Omstreeks 1930 kwam een zoon van Henry, Conrad Joseph (Coen) (1909-1977) in de brouwerij werken. Later is daar de 18 jaar jongere broer van Coen, Jan Leonard Hubertus Meens (Leo) bijgekomen. Het brouwersvak hebben zij van hun vader geleerd waarbij Coen meer de technoloog was en Leo de commerciële man die nieuwe markten voor hun bieren ontdekte.

  In 1953 werd de brouwerij officieel aan Coen en Leo overgedragen. In 1969 moest Coen zich om gezondheidsredenen uit de brouwerij terugtrekken. Vanaf die tijd heeft Leo de zaken alleen voortgezet. Vanaf 1976 besloot de zoon van Leo, Harry Meens (1955- ) in de voetsporen van zijn vader te treden en startte hij zijn werkzaamheden in de brouwerij. In 1991 overleed Leo Meens op 64 jarige leeftijd en toen werd Harry officieel de directeur van de brouwerij.

  Officieel erkende bron

  Alfa Brouwerij is de enige Nederlandse brouwerij die haar brouwwater uit een door het Ministerie van VWS erkende bron wint (22 maart 1995). Dit houdt in dat het water voldoet aan de strenge bepalingen van het Natuurlijk Mineraal- en Bronwaterbesluit.

  Meens Aan de erkenning gaan uitgebreide geologische, bacteriologische en fysisch/chemische onderzoeken vooraf. Als de bron eenmaal erkend is moet hij toch nog elk half jaar, in uitdrukkelijke opdracht van het Ministerie van VWS, opnieuw gecontroleerd worden om de erkenning te mogen behouden.

  Dit water, dat ongeveer 6.000 jaar oud is en uit het Eifelgebergte komt, heeft een natuurlijke zuivering ondergaan doordat het door de eeuwen heen door grind- en kalksteenlagen gezakt is tot op een diepte van 152 meter. De bron is niet alleen één van de slechts 10 erkende bronnen die Nederland rijk is, maar tevens de enige officiële bron in Nederland waarvan het water gebruikt wordt voor de bereiding van bier.

  Oud logo van Alfa Super Dortmunder Voor de bierbereiding wordt het water niet verder behandeld. De bron waarmee Alfa haar bieren brouwt, heeft een capaciteit van ongeveer 30 miljoen liter per jaar. Hiervan wordt maar zo'n 15 miljoen liter daadwerkelijk gebruik voor de bereiding van het bier. De resterende 15 miljoen liter zal de brouwerij medio najaar 2009 op de markt brengen in de vorm van eigen Alfa bronwater.

  Lees ook

  Meens mag hierdoor per jaar slechts een beperkte hoeveelheid van dit water oppompen, daarom worden alle etiketten genummerd. Met een aangepaste etiketteermachine worden de nummers met behulp van een speciale lasertechniek op de sluitzegels aangebracht. Daarnaast is Meens sinds het 125-jarig bestaan in 1995 hofleverancier.

  Onafhankelijk

  De brouwerij is altijd onafhankelijk familiebedrijf geweest en heeft natuurzuivere ingrediënten en ambachtelijk brouwen hoog in het vaandel staan. Het bier dat wordt gebrouwen voldoet nog steeds aan het Duitse "Reinheitsgebot", een wet die in 1516 in Beieren werd uitgevaardigd.

  Alfa Logo De familie Meens heeft altijd (en nu nog!) uitsluitend met gerstemout gebrouwen. Vroeger was dat voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk omdat andere brouwerijen vaak het goedkopere maïs (naast gerst) gebruikten. Aan elk brouwsel wordt kleurmout toegevoegd, wat een betere schuimvorming geeft.

  Tot begin jaren zestig leverde men vrijwel uitsluitend fustbier voor de horeca. Daarna is men ook gaan bottelen en vanaf dat moment gaat maar liefst 95% van de productie op fles naar de klant. De rest verlaat de brouwerij in het unieke Alfa-fust. Dat fust bevatte 40 liter bier en had een intern koolzuurcompartiment. In 1996 werd echter van dit systeem afgestapt, omdat bij verkeerd gebruik de koolzuurpatroon nog wel eens wilde leeglopen, waardoor het bier onderin het vat niet goed meer te tappen was.

  Tante Wies

  Weetje: Tante Marie Louise (Wies) (1913 - 2019), de tante van directeur Harry Meens, proefde ruim 60 jaar elke dag het ALFA bier. Alleen bij een positief eindoordeel mochten de brouwers die dag verder. Tante Wies overleed in 2019 op 96-jarige leeftijd.

  Harry Meens bij Business Class

  In 2011 was directeur Harry Meens te gast in het programma Business Class met Harry Mens. Bekijk het fragment met informatie over de Alfa brouwerij, opgenomen in 2011.

  Nieuwe ALFA huisstijl sinds 2018

  Alfa heeft in 2018 zijn huisstijl grondig aangepast. Er zijn unieke Alfa flesjes ontwikkeld en ook de etiketten zijn aangepast. 

  Alfa flesjes sinds 2018

  De Opvolgers (WNL)

  In het programma 'De Opvolgers' van WNL werd de Alfa Brouwerij en dus de familie Meens bezocht door Sander Schimmelpenninck. Bekijk de aflevering uit 2018 in onderstaande video.

  150 jaar ALFA

  In het jubileumjaar (2020) werd het vernieuwde Proeflokaal 1870 geopend, waarin je wordt meegenomen terug in de tijd, naar het oprichtingsjaar van de brouwerij. 

  Naast dit vernieuwde proeflokaal stond de opening van een horecazaak bij de brouwerij te Thull gepland. Door de coronacrisis liep de bouw van het proeflokaal wat vertraging op, maar in onderstaande video van eind mei 2020 zien we dat er schot in de zaak zat op dat moment. Harry en Michelle Meens (vierde en vijfde generatie) geven je een exclusieve blik achter de schermen van het nieuwe verlengstuk van de Alfa Brouwerij in Thull.

  De horecazaak werd in 2021 geopend onder de naam 'Bie de Bron'. Naast de nieuwe horecalocatie werd tijdens het jubileumjaar ook de vijfde generatie Meens (Michelle, Martijn en Charlotte) naar voren geschoven om de brouwerij in de toekomst draaiende te houden. 

  Alfa Brouwerij in het nieuws

  Cookie instellingen