Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Ruttens Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter (Sint Servatius Brouwerij)

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Ruttens Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter (Sint Servatius Brouwerij)

Ruttens Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter (Sint Servatius Brouwerij) was een bierbrouwerij uit Maastricht (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Ondergistend bier

Ruttens Bierbrouwerij de Zwarte Ruiter in Maastricht zou volgens sommige bronnen al direct bij de oprichting in 1871 ondergistend bier zijn gaan brouwen. Een biertype in die tijd erg in opkomst. Om te rijpen werd het bier van De Zwarte Ruiter naar Duits voorbeeld aanvankelijk ondergronds opgeslagen, namelijk in de grotten van de Sint Pietersberg.  Maar al spoedig kocht de brouwerij een koelmachine van Amerikaanse makelij om technische en praktische overwegingen.

Lees ook

Landelijke verkoop

Deze Maastrichtse brouwerij was één van de eersten die trachtte zijn bier landelijk te verkopen. Het pand waarin sinds 1988 café restaurant De Zwarte Ruiter gevestigd is, is begin 20e eeuw gebouwd als "bestelkantoor der Rutten's bierbrouwerij De Zwarte Ruiter". Soortgelijke panden kwamen o.a. ook in Rotterdam (het huidige Rotown!).

De drang om in het westen vaste voet aan de grond te krijgen, ging gekoppeld aan slecht management en gepaard met het aantrekken van veel vreemd kapitaal. Niet lang hierna is de brouwerij door Heineken ingelijfd die de brouwerij tot begin jaren 50 nog exploiteerde als de Sint-Servatius Brouwerij. De brouwerijgebouwen zijn later bij een brand verwoest.

Cookie instellingen