Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Kroon J.H. Maes

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Kroon J.H. Maes

Brouwerij De Kroon J.H. Maes was een bierbrouwerij uit Stramproy (Nederland).

Gegevens brouwerij

Biermerken van Brouwerij De Kroon J.H. Maes

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Brouwerij De Kroon J.H. Maes.

Achtergrond informatie

Grondlegger van de brouwerij Maes in Stramproy was Michiel Maes, die in de 19de eeuw in Tungelroy op de Nelenhof een boerderij had. In 1867 kocht hij de Geulenhof in Stramproy met de daarbij behorende Brouwerij de Kroon. In 1880 en 1881 leerde zoon Jean Maes het brouwersvak in de brouwerij van de Familie Snieders in Dommelen. Daarna werd met hulp van zijn broer Theodoor Brouwerij de Kroon nieuw leven in geblazen. Jean Maes brouwde er het Stramproyer Dobbel, een bovengistend oudbier, dat een grote afzet vond in het hele grensgebied rondom Stramproy, Hasselt en zelfs Brussel.

De eerste wereldoorlog was dubbel zwaar voor de brouwerij vanwege het gebrek aan grondstoffen en de moeilijkheden aan de grens, waardoor veel klanten verloren gingen.
De tweede wereldoorlog werd goed doorstaan door speciale regelingen die voor brouwerijen werden getroffen.

Lees ook

In 1956 werden Jan en Wim Maes, commercieel en technisch directeur, beiden opgeleid in het brouwersvak. Deze hebben de brouwerij voortgezet tot 1 juli 1974, toen werd de brouwerij gesloten en werd deze overgenomen door Cristal Alken uit België.

 

Overnames door Brouwerij De Kroon J.H. Maes

Brouwerij De Kroon J.H. Maes heeft 2 overnames gedaan, namelijk Vandenheuvel-Ixelberg, Brouwerij in 1977 en Bierbrouwerij Brasserie de l\'Union in 1978