Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Het Witte Kruis

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Het Witte Kruis

Brouwerij Het Witte Kruis was een bierbrouwerij uit Diessen (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1949 gesloten (232 jaar actief geweest)

  • Straat

    Baarschotsestraat 48

  • Plaats

    Diessen

  • Provincie

    Noord-Brabant

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Voormalige Brouwerij het Witte Kruis is in 1717 gebouwd door Anthony Smits. Later brouwden er de families Goossens en Van Dijck. In 1949 stopte men met het brouwen van bier. Wel werd nog een aantal jaren limonade gemaakt.

Korte brouwerij historie gemeente Diesen

In het jaar 1687 telde Diessen vier brouwerijen, Baarschot één en op de Haghorst één. Het Pannenhuis in de Julianastraat was één van de Diessense brouwerijen, Hendrik Sweens was de brouwer. De overige brouwerijen waren van Nicolaes Otten, Jacob Cornelis Beersmans en Jan Adriaen Lemmens. De Baarschotse brouwerij was van Jacobus Jansoon Beersmans en die op de Haghorst was van Jan Gerrit Verheijen. In 1701 vinden we deels dezelfde en deels andere brouwers, in totaal zijn er dan zeven brouwerijen.

Lees ook

Het Witte Kruis

Waarschijnlijk bouwt Anthony Smits in 1717 een nieuwe brouwerij in Baarschot. In november van dat jaar bestond, opgemaakt uit de opgave aan de schepenen, de voorraad in de kelder uit drie oxhoofden (elk groot 232,8 liter) wit bier uit eigen brouwerij. Tevens bevonden zich in de brouwerij ook nog drie vaten (241,8 liter) bier dat nog rijpende was. Als Anthony in 1736 overlijdt, zet zijn weduwe de brouwerij voort. In 1767 neemt Anthony Goossesns uit Riel de brouwerij over. Hij blijft , hij blijft brouwen tot aan zijn dood in 1817. Hij was niet alleen brouwer en landbouwer maar had ook nog een logementshouder met vier gemeubileerde kamers.

Familie van Dijck

In de 18e eeuw daalt het aantal brouwerijen snel en op het einde van deze eeuw is er nog een brouwerij in Baarschot, eigendom van Anthony Goossens, en één in Diessen. De twee zonen, Jan en Adriaan, nemen de brouwerij over. De jongste zoon weer van Adriaan, Anthonie (1818) blijft bij zijn vader in de brouwerij werken en neemt deze later over. Een andere zoon van Adriaan, Jacobus bouwt in 1834 op de Heuvel in Diessen een nieuwe brouwerij, maar deze heeft niet lang bestaan. Anthonie trouwt in 1865 met Constantia van Dijck., dochter van de vrederechter Norbertus van Dijck. Dit huwelijk bleef kinderloos. Op deze manier wordt de familie van Dijck komt de familie van Dijck binnen de brouwerij. Later ook als eigenaars. De broer van Constantia, George van Dijck (1841) koopt de brouwerij van zijn zwager Anthonie. Een half jaar na de geboorte van zoon Sjef, overlijdt George in 1872, slechts 31 jaar oud. Acht jaar later overlijdt ook zijn echtgenote en de weeskinderen worden opgevoed door een ongetrouwde oom. De oudste zoon Adrianus Augustinus Willebrordus werd de bierbrouwer tot zijn overlijden in 1899, waarna zijn jongste broer Sjef brouwer wordt. De brouwerij heet nu inmiddels ‘Het Witte Kruis’. Onder deze naam brouwde de firma M.J.W. van Dijck en Zonen de Witte Kruis bieren. Sjef was gezegend met een grote kinderschaar en twee van zijn zonen, Antoon (overleden in 1949) en Cor (overleden in 1993) zijn de laatste brouwers geweest.

Het einde van de brouwerij

In de hete zomer van 1947 was het bier overal niet aan te slepen. Echter was dit eigenlijk het laatste drukke jaar van de brouwerij. In 1948 komt als het pilsener bier al van de Dommelsche Bierbrouwerij en in 1949 is er nog maar één keer gebrouwen, een Oud Bruin en besloot men de brouwerij stil te leggen. In tegenstelling tot vele andere brouwers is van Dijck toen niet overgegaan op het afvullen van bier dat door een grotere brouwerij was gebrouwen. Wel ging hij nog een aantal jaren door met het maken van limonades.

 

Cookie instellingen