Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Roos

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Roos

Bierbrouwerij De Roos was een bierbrouwerij uit Hilvarenbeek (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

In 1877 bouwt Joseph Majoie een brouwerij naast het huidige pand Vrijthof 20 (De Roos) en enkele jaren later in 1882 wordt in de tuin van bakker Jan van der Poel Brouwerij de Arend gesticht.

Majoie

Na het overlijden van de bewoonster van het huis dat nu Vrijthof 20 is, koopt Joseph Majoie in 1873 op een veiling de woning en diverse gronden. Volgens de gegevens van het patentregister richt hij in 1877 de brouwerij in. Joseph Majoie is een zoon van Luitenant-Konlonel Majoie die woonachtig was op Groenendaal. De kolonel zou zijn laatste levensdagen hebben doorgebracht in de brouwerswoning en hier ook overleden zijn. Op 31 maart 1886 verklaarde Joseph Majoie voor notaris Frencken dat hij aan de burgemeester van Hilvarenbeek, Franciscus Johannes Baptista Verlinden, verkocht had: een heerenhuis met stallingen, bergplaats en erf en bierbrouwerij.

Lees ook

Verlinden

In het begin van de 20e eeuw is zijn zoon Johannes Verlinden de brouwer/eigenaar. Op dinsdag 28 januari 1908 om 10 uur in de voormiddag ging notaris Mieltje Huysmans over tot de openbare verkoping van de hele huisraad die zich in het woonhuis bij de brouwerij bevond. Daar vond ook de verkoping plaats. Opdrachtgever was de bierbrouwer Johannes Josephus Franciscus Verlinden, zoon van de burgemeester. Drie weken na de verkoop van zijn huisinventaris blijkt Verlinden zijn onroerend goed ook verkocht te hebben. Op 21 februari werd bij de notaris immers beschreven dat de Beekse bierbrouwer Franciscus Petrus Adrianus Swinkels gekocht had: heerenhuis, bierbrouwerij met volledigen inventaris, stalling, schuur, erf en tuinen. De koopprijs bedroeg ƒ 7750,-Diezelfde dag leende Frans Swinkels ten overstaan van notaris Huysmans ƒ 4000,- van de Tilburgse mejuffrouw Maria Norberta Francisca de Beer.

Swinkels

Frans Swinkels van de Arend wordt zo de nieuwe eigenaar van De Roos, kennelijk met de bedoeling om hier snel een moderne brouwerij van te maken. Zo krijgt hij in 1909 een vergunning voor de aanleg van een lagerkelder naast de brouwerijruimte. Daar zou hij blijven brouwen tot 1914, het jaar waarin de brouwerij op een veiling verkocht werd aan de gebroeders de Leijer uit Boxtel. Waarom De Roos door Frans Swinkels verkocht werd is niet geheel duidelijk, maar het failliet gaan van de Hanzebank in Duitsland schijnt ermee te maken te hebben gehad, zodat financiële problemen, ook voor de brouwer zelf, daar mogelijk de achtergrond van zijn.

De Leijer

Op de veiling bieden naast de gebroeders de Leijer ook mee de brouwer van Roessel van Brouwerij de Posthoorn uit Tilburg en de Diessense gemeentesecretaris Norbertus van Dijck, tot aan de brand in 1911 de mede-eigenaar van Brouwerij de Arend . Henri de Leijer wordt de brouwer van De Roos en blijft dit ambacht tot in 1933 uitoefenen. Wel gaat hij en na zijn overlijden in 1954 zijn zoon Fried nog tot 1964 door met de productie van limonades, champagnepils en spuitwater. Het duurt tot 1996 voordat in De Roos weer wordt gebrouwen.

Cookie instellingen