Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij de Vijf Eiken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij de Vijf Eiken

Brouwerij de Vijf Eiken was een bierbrouwerij uit Rijen (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1890 gesloten (229 jaar actief geweest)

  • Straat

    0

  • Plaats

    Rijen

  • Provincie

    Noord-Brabant

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Bierimpost

Lees ook

Brouwerij de Vijf Eiken is in 1661 ontstaan "aen de vijff eijck" en is Huijbrecht Cornelis Huijbrechts de eigenaar van de huisbrouwerij. In 1700 kon de familie van brouwer Huijbrechts niet meer aan hun verplichtingen voldoen en werd de boedel van Huijbrecht Cornelis Huijbrechts en Maeyken Janssen de Jongh openbaar verkocht. Cornelis Huijben van Dongen werd de nieuwe tavernier in De Vijf Eiken. Er was een behoorlijke omzet, want hij betaalde in 1714 het hoogste bedrag aan bierimpost, dit was een belasting op de omzet van zij bier in zijn herberg en zijn brouwerij.

Brouwer/Schepen
In 1724 werd zoon Cornelis van Dongen eigenaar. Hij overleed in 1739 en werd weer opgevolgd door diens zoon Peeter, die in 1762 kwam te overlijden. Kleinzoon Jan Cornelis van Dongen werd de nieuwe brouwer, hij was tevens schepen in het dorp. Hij was in die tijd één van de acht brouwers in de gemeente, die tevens landbouwer waren. Na het overlijden van de brouwer/schepen werd de boerderij/herberg en brouwerij verhuurd aan Peeter de Hoon, die gehuwd was met Dorothea Bakx, een brouwersdochter van Brouwerij Bakx uit Rijen. Na het overlijden van Peeter kreeg zijn weduwe een patent voor brouweresse. In 1839 woonde Adriaan van der Maade als huurder op De Vijf Eiken. Dat hij daar bierbrouwer werd is niet zo vreemd, hij was getrouwd met Wilhelmina van Dongen. De productie bedroeg 200 vaten per jaar. Hiermee behoorde hij tot de kleinere brouwerijen in de gemeente. Honderd jaar eerder betaalde de brouwer nog de meeste belasting over zijn bier.

Kwijnend bestaan
Daarna raakte de brouwerij in kwijnende toestand. Onder andere het gevolg van de verandering van het wegenstelsel bij De Vijf Eiken. De herberg lag niet meer aan een kruispunt van doorgaande wegen. De zandbaan van Breda naar Den Bosch was na 1827 in onbruik geraakt. Over de brouwerij in de tweede helft van de 19e eeuw is weinig bekend. Tijdens de WOII ontplofte vlakbij de brouwerij een munitietrein waarbij het pand geheel werd verwoest.

Cookie instellingen