Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lager en Ale verschil | Weetje over lagers en ales

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Het verschil tussen Lager en Ale

Lager en Ale bieren zijn twee verschillende soorten bier waar tal van biersoorten onder vallen. Het verschil tussen ales en lagers zit hem in de vergisting.

Drie bierglazen met verschillende biersoorten op een proefplankje

Verschil tussen twee overkoepelende bierstijlen

Bier is de oudste en meest gedronken alcoholische drank ter wereld! Of bier een Lager of een Ale is, wordt bepaald door de gist-stam. De twee gist stammen die gebruikt worden bij Lager en Ale bier zijn saccharomyces pastorianus en saccharomyces cerevisiae. Hele moeilijke woorden met een vrij makkelijke betekenis.

Pastorianus is een gist die wordt gebruikt voor ondergistend bier (ook wel lager genoemd). Het gistingsproces van Lager bier vindt plaats bij een relatief lage temperatuur, meestal tussen de 4 en 15 graden Celsius. Tijdens dit proces zet de gist zich af op de bodem van de kuip, dit verklaart ook de naam lage gisting of ondergisting.

Cerevisiae is een gist die wordt gebruikt voor bovengistend bier, dus voor Ales. Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur van 15-25 °C. Tijdens dit proces blijft de gist op het brouwsel drijven. Dit verklaart ook de naam bovengisting.

Lager is Duits voor opslag 

De pastorianus gist doet het goed bij lage temperaturen. Deze koude vergisting gaat langzamer dan warme vergisting en omdat het bier langer 'gelagerd' diende te worden is het bier Lager genoemd. De vergisting duurt zo'n drie tot vier weken en daarna worden veel lagers nog een aantal weken opgeslagen om ze te laten rijpen. 

Lager, Ale, bieren Bij Lagers zakt de gist naar de bodem, Lager bier is daarom ondergistend. In de koele opslag worden de suikers heel rustig omgezet in alcohol. Lager bieren zijn zuiver, droog en verfrissend. Er zitten weinig sterke smaken in een Lager dus het brouwen van een goede Lager is een uitdaging, omdat iedere brouwfout gemakkelijk is waar te nemen. 

Lees ook

De bekendste en meest gedronken lager is pils. Maar naast pils zijn er nog meer bierstijlen die ondergistend worden gebrouwen. 

De vergisting van Ale bier

De cerevisiae gist doet het juist goed bij hogere temperaturen. Ale bier is vrijwel direct na de vergisting drinkbaar, gemiddeld is een Ale na ongeveer een week klaar met vergisten. Bij de vergisting van een Ale drijft de gist naar boven, dit houdt in dat een Ale bovengistend is. Op het gebied van smaak is een Ale vaak fruitig, kruidig en/of pittig. Deze bovengisten excelleren in het aanmaken van aroma's en geurstoffen die een bier zo kenmerkend maken. 

Er zijn ontelbaar verschillende Ale bieren op de markt tegenwoordig. Een paar veel voorkomende Ales zijn bijvoorbeeld Weizen, IPA, Tripel en Blond Bier

Leer meer over gist en de invloed ervan op het bier in onderstaande video van bierambassadeur Rick Kempen.

Cookie instellingen