Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij de Kroon

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij de Kroon

Bierbrouwerij de Kroon was een bierbrouwerij uit Veghel (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1921 gesloten (143 jaar actief geweest)

  • Straat

    Hoogstraat 27

  • Plaats

    Veghel

  • Provincie

    Noord-Brabant

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

In 1816 waren er in Veghel twee brouwerijen gevestigd. Het waren Bierbrouwerij de Kroon en een brouwerij van Johannes van de Laar. Bierbouwerij de Kroon van de familie Smits heeft het het langst uitgehouden in het brouwersvak.

Lees ook

Veghelse notabelen

In 1778 kocht namelijk ene weduwe Smits aan Hoogeinde (nu Hoogstraat) een bierbrouwerij op voor haar tweede zoon Jan Smits. Die overleed echter al in 1794. Zijn zoon Henricus nam de brouwerij in 1807 over. Wegens ziekte van Henricus dreef zijn zoon Johannes de zaak echter al vanaf zijn 17e jaar. En deze Johannes Smits (1812-1884) schreef in Veghel de meeste geschiedenis. Hij behoorde tot de Veghelse notabelen en was ook buiten het dorp een persoon van aanzien. Johannes Smits was behalve bierbrouwer, wethouder in Veghel, lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant, lid van het kerkbestuur, president van het R.K. Armenbestuur en voorzitter van de Kamer van Koophandel. Een mooie erelijst. Hij is zelfs eens gevraagd om burgemeester te worden, maar die eer liet hij aan zich voorbij gaan. Bierbrouwerij de Kroon voerde vermoedelijk de merknaam Smits bier en voorzag Veghel en verre omgeving van gerstenat. Het bier werd zelfs in Rotterdam gedronken, maar kreeg uiteindelijk geduchte concurrentie van Oranjeboom. Het Smits Bier was voor sommigen te zwaar.

Eerwaarde Fraters van de Onbevlekte Ontvangenis

Johannes Smits en zijn vrouw Joanna Godschalk (1819-1885) kregen vijf kinderen, van wie Hendrikus Joseph Maria de jongste was. Henri nam geruime tijd de leiding van de brouwerij op zich, maar stierf in 1902 op 39-jarige leeftijd. Zijn zus Henriëtte heeft daarna de brouwerij gedreven. Zij stierf in 1921 waarna ook de brouwerij sloot. De oudste zus Anna, verkocht uiteindelijk het familiebezit in datzelfde jaar aan de Eerwaarde Fraters van de Onbevlekte Ontvangenis. En die wonen vandaag de dag nog steeds in het woonhuis dat Johannes Smits in 1821 liet bouwen.

Cookie instellingen