Koninklijke Nederlandsche Beiersche Bierbrouwerij

Gegevens brouwerij
Provincie
Oude locatie brouwerij
Weesperzijde
Plaats
Actieve brouwerij
Nee (92 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1864
Gestopt in
1927 (63 jaar actief geweest)

Biermerken van Koninklijke Nederlandsche Beiersche Bierbrouwerij

Geen biermerk bekend van Koninklijke Nederlandsche Beiersche Bierbrouwerij.

Achtergrond informatie

Afgezien van een aantal kleinere bedrijven, die in de jaren veertig en vijftig veelal kortstondig en kennelijk zonder succes 'Beijersch bier' trachtten te brouwen, was de Koninklijke Nederlandsche Beijersch Bierbrouwerij de eerste grote brouwerij in ons land die volgens de ondergistende methode werkte. De geslaagde start van het bedrijf toonde aan dat voor een succesvolle introductie van deze brouwwijze een samenhangend geheel van vernieuwingen op financieel, technisch en leidinggevend terrein nodig was.

De in Amsterdam gevestigde onderneming - de eerste nv in de brouwwereld - werd in 1864 opgericht met een maatschappelijk kapitaal van fl. 1.000.000, waarvan voorlopig 500 aandelen à fl. 1000 aan toonder werden uitgegeven. De aandeelhouders waren allen of vrijwel allen Nederlanders, maar de technische know how lag bij een van de vier directeuren, de Neurenberger H. Henninger.

De Koninklijke Nederlandsche Beijersche Bierbrouwerij begon in 1867, na de wijziging van de accijnswetgeving met de productie en was de eerste moderne brouwerij in ons land. Het bedrijf werkte met een omvangrijk kapitaal en relatief weinig arbeiders (ongeveer 50 in de jaren zeventig), maar met een voor de biernijverheid groot stoomvermogen (een machine van 20 pk en twee ketels voor verwarmingsdoeleinden).

Deze brouwerij aan de Weesperzijde in Amsterdam kreeg van de minister van financiën dispensatie van de accijnswet uit 1822. Twee jaar later werd deze wet herzien.
Opmerkelijk genoeg heeft de brouwerij slechts in de beginperiode, toen men een zekere monopoliepositie had bij de productie van ondergistend bier in Nederland, met een goed financieel resultaat gewerkt. Het eerste jaar werd zelfs een dividend van fl. 130 per aandeel van fl. 1000 uitgekeerd. Daarna werden de resultaten matiger. In 1927 is de Koninklijke Nederlandsche Beijersch Bierbrouwerij geliquideerd.

Oprichters 

De Koninklijke Beiersche Bierbrouwerij is opgericht door Johan Georg Schorr en na een brand verkocht aan de gemeente Amsterdam door Zacharias Schorr. De overgebleven opbrengst werd verdeeld over de drie kinderen, waarvan (oud)tante Marie het Willem Witsen Huis aan de staat heeft gelegateerd.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.