Bierbrouwerij De Schans

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
De Schans 17
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (20 jaar actief)
Opgericht in
1998
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij De Schans

Achtergrond informatie

Positief ondernemingsplan
Door het volgen van een brouwcursus in Hoofddorp in 1990 is in eerste instantie de brouwhobby van Guus Roijen ontstaan. Rond 1995 is het plan opgevat de zaken professioneel aan te pakken en brouwcafé te vestigen in Uithoorn, de woonplaats van Guus. Dit voornemen werd versterkt door het ondernemingsplan waaruit bleek dat er in Uithoorn voldoende kansen waren voor een professionele brouwerij annex café. Toen Guus de gemeente had geïnformeerd over zijn plannen leek niets een succesvol verloop in de weg.

Wekelijks 1.200 liter
Naast een brouwerij is er in één van de drie panden uit 1781 ook een ruimte ingericht als proeflokaal en is er een slijterij gevestigd die door zijn partner en compagnon Jet van Dalfsen wordt beheerd. Guus heeft een technische achtergrond als ingenieur. Mede hierdoor heeft hij zelf de brouwerij ontworpen en de automatisering uitgedacht. In 1995 was hij nog als marketingmanager bij IBM werkzaam. Dit was de reden dat hij alleen op zaterdag kon brouwen. Dit was op zich niet ongunstig omdat de bezoekers van de winkel meteen even in de brouwerij konden kijken. Een wekelijkse productie van 1200 liter wat op jaarbasis zo'n 60.000 liter betekent was het doel.

Bezwaar kerkbestuur
Hoewel alle benodigde vergunningen in bezit waren, maakte het kerkbestuur van de Rooms-katholieke kerk in Uithoorn bezwaar tegen het verlenen van de horecavergunning. Wat was het bezwaar? In 1990 heeft het kerkbestuur grond verkocht aan de gemeente met als beding dat er aan De Schans, waar de brouwerij zou worden gevestigd, geen nieuwe horeca zou mogen worden toegevoegd. De door het kerkbestuur ingeschakelde rechter was het hier mee eens en bij een kort geding in maart 1996 werd de vergunning geschorst. De uitspraak was een forse tegenvaller daar het ondernemingsplan was gebaseerd op een brouwerij annex horecagelegenheid. Vanaf dat moment is brouwer Guus Roijen op zoek naar een locatie buiten de Gemeente Uithoorn. De bedoeling was een locatie te vinden waar zowel de brouwerij als een brasserie (brouwcafé) gevestigd zou kunnen worden. In Hilversum vonden ze een geschikt pand, vlakbij het station. Na nader onderzoek zou de geluidsproductie op de begane grond voor te veel overlast voor de bewoners op de eerste verdieping tot gevolg hebben. Door deze extra akoestische maatregelen is het financieel niet haalbaar geworden. Inmiddels had de gemeente in Uithoorn van de verhuisplannen gehoord wat uiteindelijke resulteerde dat over de gehele breedte van het pand (slijterij, (besloten) proeflokaal en brouwerij/distilleerderij) zes meter aangebouwd mag worden, waardoor er 100 m2 bijkomt! Dus konden ze toch in hun geliefde Uithoorn blijven.

Naamkeuze
De brouwerij is vernoemd naar houten schansen die ooit in de Franse tijd op de plek stonden, en later zijn verbrand, waar nu de historische panden staan die Guus bezit. Vandaar de naam Brouwerij de Schans.

Aan de slag
De brouwinstallatie werd ontwikkeld in samenwerking met zuiveltechnisch bedrijf van 't Riet uit Aarlanderveen. Op 5 februari 1998 werd de brouwerij officieel geopend. In 1998 werd er 100 tot 150 liter per week gebrouwen. In 1999 werd een assistent-brouwer, Erik van Dordrecht, aangenomen voor twee dagen in de week. In de loop van 2000 besloot Guus zich full-time met de brouwerij bezig te gaan houden en staakte, althans voorlopig, zijn werkzaamheden in de automatiseringsbranche. In 2000 werd er ongeveer 250 hl per jaar gebrouwen. Voor groei werd tijdelijk uitgeweken naar de Proefbrouwerij In Lochristie in België. Tegenwoordig worden alle bieren van De Schans, en dat zijn er inmiddels zo’n 50, weer in Uithoorn gebrouwen. Op 15 mei 2009 is naast de brouwinstallatie ook een distilleerketel geïnstalleerd. Naast bier wordt er dus ook moutwijn, graanjenever, kruidenbitter, likeur en in de toekomst ook whisky gemaakt.
Guus is enige tijd geleden weer volop aan het brouwen geslagen en het proeflokaal staat hierdoor halfvol met weckflessen met proefdistillaten. Het ene na het andere kruid, gewas of vrucht wordt uitgeprobeerd om een diversiteit van smaken te creëren, te combineren en/of te verbeteren. Zeer arbeidsintensief en tijdrovend vandaar dat Guus erg blij is dat binnenkort een fulltime brouwer/distillateur het brouw- en distilleergedeelte voor zijn rekening gaat nemen. Hierdoor heeft Guus zijn handen vrij voor marketing en verkoop en alle andere plannen die hij nog heeft.

Twee speciale bieren
Van de bieren die de brouwerij voortbrengt mogen er twee beslist niet onbenoemd blijven. Ten eerste is daar elk jaar in het najaar weer de Van Vollenhoven Extra Stout. Dit bier wordt gebrouwen volgens een recept van Guus dat tot stand is gekomen aan de hand van informatie van de Van Vollenhoven Brouwerij (De Gekroonde valk) De stichting "De Gekroonde Valk", die als doel heeft om de herinnering aan deze brouwerij levend te houden is opdrachtgever voor dit historische bier. Guus heeft ook nog een speciale versie gemaakt, de Van Vollenhoven Imperial Stout, die met zijn alcoholpercentage van 9% als zware zusje mag worden gezien.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.