Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De wetenschap van de schuimkraag

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De wetenschap van de schuimkraag

19 november 2019 om 09:18

Was je altijd al benieuwd waarvoor de schuimkraag nou eigenlijk dient? In deze video wordt er precies aan je uitgelegd wat het doel is van het bierschuim.

bier schuim
bier schuim

Schuim op bier

In Nederland hoor je veel mensen zeggen dat een lekker biertje geen lekker bier is zonder zijn schuimkraag. Het liefst moet het dan ook nog een schuimkraag zijn van twee vingers. Maar waardoor ontstaat er bij bier eigenlijk een schuimkraag en verdwijnt deze bij bijvoorbeeld cola of champagne heel snel? 

Beide video's zijn helaas wel Engelstalig, mocht je Engels niet al te best zijn dan kun je ook dit weetje over bierschuim lezen. 

Lees ook

Het perfecte bierschuim

We weten al een tijdje dat wanneer er bier wordt geschonken, de gassen oplossen en kleine belletjes vormen die schuim vormen aan de bovenkant van de drank! Onderzoekers hebben nu het geheim gevonden waarom het zo dik is en zo lang kan meegaan. Mede door de middelgrote eiwitten die aanwezig blijven, wordt er een schuimkraag gemaakt. De eiwitten zorgen voor een soort schildje om de koolzuurbel wat uiteindelijk leidt tot een schuimkraag. Kijk hoe Trace uitlegt wat het perfecte schuim is.

Functie van schuim op bier

De schuimkraag op je bier kun je zien als een soort dekentje over het bier dat beschermt tegen zuurstof... Zuurstof is één van de vijanden van bier en kan zorgen voor oxidatie van het bier, waardoor het muf wordt en je aroma's van karton gaat waarnemen. Het schuim op je bier sluit je biertje dus als het ware af, waardoor zuurstof minder kans heeft om het bier te bereiken. Daarnaast zorgt een schuimkraag ervoor dat de koolzuurbellen niet uit het glas kunnen springen, maar worden tegengehouden door het schuim.

Benieuwd naar meer interessante biervideo's

Cookie instellingen