Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

3 recepten van mosselen gekookt in bier | simpel & snel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

3 recepten van mosselen gekookt in bier

8 november 2018 door Redactie Biernet

Mosselen en bier, zeker een goede combinatie! Je mosselen kun je in allerlei bieren koken, bijvoorbeeld tripel, witbier en zelfs cider of jouw favoriete bier! We hebben drie recepten voor je op een rijtje gezet. 

Mosselen

Houd in je hoofd dat je ongeveer 1 kg mosselen nodig hebt per persoon. Dit zijn normale porties. Stel je bent met 4 mensen, koop je in principe 4 kg. Veel mensen kopen voor de zekerheid een kilo erbij. Beter te veel dan te weinig!

In jouw favoriete bier gekookte mosselen. 

Mosselen koken in bier, recept 1

Wat heb je nodig?
Hoofdgerecht > 15 tot 20 min. > 4 personen.

- 4 kg mosselen in de schelp
- 1 grote ui
- 2 stengels bleekselderij
- 1 prei
- milde olijfolie
- 300 ml/een flesje bier (kies je favoriet!)
- 80 g boter
- 6 sprietjes bieslook
- peper

Je begint natuurlijk met de voorbereiding. Begin als eerste met de mosselen te sorteren. Tik op de schelpen die niet dicht zijn, laat ze even liggen en probeer het dan nog eens. Als ze helemaal niet dicht gaan gooi ze dan weg! Hetzelfde geldt voor de kapotte schelpen. Was de mosselen grondig schoon en trek de harige 'baarden' van de schelpen af.

Ga verder met het snijden van de groenten: Snipper de ui. Verwijder van de bleekselderij de onderkant en de draden, snijd de rest in dunne ringen. Van de prei snijd je alleen het witte gedeelte in mooie ringen. Snijd de sprietjes bieslook fijn en maak van de boter kleine klontjes.

Begin met het smoren van de ui, bleekselderij en prei. Dit doe je op middelhoog vuur, zo'n 1-2 minuten in een eetlepel olijfolie. De groenten mogen zacht worden, maar nog niet verkleuren! 

Voeg dan de mosselen en het flesje bier toe. Doe er wat peper doorheen, roer het goed en leg dan de deksel op de pan. Zet het vuur hoof en wacht een aantal minuten. Blijf de mosselen goed in de gaten houden, want wanneer ze open gaan kun je nog eens goed roeren en kun je ze ook even omschudden. 

Wanneer alle mosselen open staan doe je het vuur snel uit en voeg je de boter toe met de helft van de bieslook. Wacht heel even tot de boter is gesmolten en serveer direct! 
Garneer dan nog het laatste bieslook met de mosselen.

Mosselen in Light bier

mosselen recept met light bier

Hoofdgerecht > 20 tot 25 min > 1 persoon
Ingrediënten

- 1 kg mosselen
- klontje boter
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 275 ml light bier (mag ook 1 flesje zijn)
- 1 eetlepel slagroom
- citroensap

Als eerste stap was je de mosselen goed en verwijder je de "baarden". Gooi dan de schelpen die stuk of open zijn weg. Snipper dan de sjalotjes en pers de knoflook fijn. 

Lees ook

Je kan beginnen met het smelten van de boter in een grote pan. Fruit de sjalotjes en knoflook 5 minuten op middelhoog vuur. Dit doe je tot dat ze zacht zijn, ze mogen nog geen kleur krijgen! Schenk het bier erbij en breng aan de kook.

Wanneer het bier aan het koken is kun je de mosselen toevoegen en leg de deksel erop. Kook het een aantal minuten door en wacht tot alle mosselen open zijn. Roer goed, zodat de mosselen omgedraaid worden, vaak gaan mosselen dan ook sneller open. Wanneer er een aantal schelpen zijn die echt niet open gaan, gooi deze dan gewoon weg. 

Schep de mosselen uiteindelijk uit de pan met een schuimspaan, leg ze in een kom. 
Het kookvocht bewaar je, voeg hieraan de room en een kneepje citroensap toe. Laat dit dan ook een minuutje koken en giet daarna over de mosselen heen in de kom. 
Tijd om te serveren!

Mosselen met Appel Bandit cider

Hoofdgerecht > 20 min > 2 persoon
Ingrediënten:

- 2 kg mosselen
- 1 flesje Appel Bandit Cider (Juicy Apple)
- 2 wortels
- 3/4 stengels bleekselderij
- 2 uien
- peper en zout
- 2/3 takjes peterselie

Apple bandit cider, mosselen en bier recept

Begin met het schillen en snijden in plakken van de bleekselderij en wortels. Snijd of hak dan ook de ui en de peterselie fijn.

Wanneer de voorbereiding klaar is, kun je beginnen met het checken van de mosselen.  Als de mosselen nog een beetje open zijn tik dan een (paar) keer op de mossel en kijk of ze dicht zijn gegaan. Alle kapotte en mossels die niet dichtgaan weggooien! Borstel de mosselen goed schoon en haal de baardjes eraf.

Dan kun je gaan beginnen met het koken in een grote pan. Voeg hieraan het Apple Bandit Juicy Apple, de groenten, mosselen en een beetje zout en peper aan toe. Laat de pan ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur met de deksel erop, klaar stomen. Wanneer de mosselen klaar zijn gaan ze open staan.

Deze mosselen kun je serveren met de groenten, want deze zijn lekker beetgaar. Je kan ook verschillende sausjes (zoals: mosterd-mayonaise, aoli of truffel mayonaise erbij serveren).