Bierbollen

Oliebol van bier

30 december 2014 om 14:23
Redactie Biernet.nl

Met oudjaar voor de deur is het weer tijd voor oliebollen, maar Bierbollen zijn toch veel lekkerder!

Recept voor ongeveer 45 Bierbollen

Onderstaand recept is voor ongeveer 45 oliebollen met bier. Je kunt zelf experimenteren met verschillende biermerken. Tips en opmerkingen over dit recept zien we graag terug als reactie onder dit blog.

Ingrediënten 

- 50 g verse gist of 25 g gedroogde gist
- 550 ml melk op kamertemperatuur
- 5 eieren
- kaneel naar smaak
- 70 g roomboter
- 2 zakjes vanillesuiker
- 100 g fijne suiker
- 15 g zout
- 1 kg bloem
- 3 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 200 ml bier van hoge gisting (bijvoorbeeld trappist) op kamertemperatuur
- 500 g krenten, gewassen en ongeveer een uur geweekt in bier van hoge gisting
- 500 g rozijnen, gewassen en ongeveer een uur geweekt in bier van hoge gisting

Bereiding

Los de gist op in een kwart van de melk. Voeg hier eieren, kaneel, boter, vanillesuiker, suiker en zout aan toe. Meng alles goed door elkaar.

Zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Giet hierin het gistmengsel en meng alles goed door elkaar. Giet nu de rest van de melk en het bier erbij en meng tot een stevig beslag ontstaat.

Het beslag afdekken met een vochtige doek en ongeveer 1 uur laten rijzen op een warme plaats. Vervolgens de appel, krenten en rozijnen erdoor scheppen en het dan nog ongeveer 15-20 minuten laten rijzen.

Intussen kun je plantaardige olie verwarmen tot 170-180°C. Schep het beslag met een ijslepel of twee eetlepels in de olie. Tijdens het bakken de oliebollen draaien. Haal ze uit de frituur en laat ze uitlekken op keukenpapier. Eet de oliebollen bestrooit met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Boek over Bier en Oliebollen

Ben je helemaal gek op bier en oliebollen, dan is dit boek wellicht iets voor jou! Bier en Oliebollen van biersommelier en kok Arvid Bergström laat je genieten van de mooiste combinaties van bier en oliebollen! 

Boek bier en oliebollen

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Jan Jacobs (gast) op 24-12-2016 om 22:25:50

Nooit zout bij opgeloste gist doen dit is NOT DONE Dit weet toch iedereen die een beetje van bakken afweet.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!