Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierrevolutie met een bittere smaak

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierrevolutie met een bittere smaak

26 juli 2019 door CRAFT

Heerlijk helder is niet langer het credo op de biermarkt. Het is steeds minder transparant wat de herkomst is van het glas bier dat je op een terras bestelt. De branchevereniging van onafhankelijke Nederlandse Craft brouwers CRAFT luidt de noodklok.   

Bier met duim omhoog

Craft brouwers maken het verschil

Juist de craft brouwerijen maken het verschil op een bierkaart en het huidige bieraanbod in de speciaalbierzaken, de slijterijen en het supermarktschap. Zij geven namelijk kleur aan het bierlandschap en weten de consument te verrassen met bijzondere craft bieren met mooie smaken en gedurfde recepturen, Dit zijn bieren die voor iedere consument beschikbaar zouden moeten zijn, zodat zij zelf kan bepalen wat men echt lekker vindt.

Grote brouwerijen

Grote brouwerijen voelen echter de hete adem van originele craft bieren en zijn op creatieve en slinkse wijze de zogenaamde crafty bieren aan het pluggen door overnames, participeringen in voorheen onafhankelijke craft brouwers of door op craft bier lijkende bieren op de markt te brengen. Als consument denk je een ambachtelijk craft bier te kopen of te bestellen, maar in feite wordt dat bier geproduceerd door een multinational, zonder dat dit duidelijk te herkennen is.

Niet nodig, niet eerlijk en consumentenbedrog in een markt waar ook voldoende ruimte is voor kleinere brouwers. Alleen wordt het spel niet fair gespeeld door de grote brouwerijen die met veel commerciële slagkracht proberen echte craft bieren te verdrukken en look-a-like bieren te brouwen.

“Wat gaat het worden: craft of crafty?”, vraagt I.R. Kempen zich af in BROUW. De oplossing is volgens de branchevereniging CRAFT eenvoudig. Wees gewoon eerlijk en helder en geef de consument de keus voor wat zij echt lekker bier vinden. De markt wordt er alleen maar frisser door en de bieren nog lekkerder.

Lees ook

Wat is een Craft brouwerij

CRAFT logoEen craft brouwerij brouwt bieren vanuit een passie en brengt het ambacht van het brouwen terug. Dit resulteert in een grote diversiteit op het gebied van smaak.

Vanuit CRAFT wordt de volgende definitie van een craft brouwer gehanteerd:

- Onafhankelijk: maximaal 25% van de aandelen in handen van een niet-CRAFT-brouwer.
Authentiek: brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of andere ingrediënten om kosten te reduceren (geen high-gravity).
Eerlijk: is open over ingrediënten, afkomst en productielocatie. 
Volume: maximum volume hectoliters ligt op één (1) miljoen.

De craft brouwers brouwen dus craft bier, een term die is komen overwaaien uit Amerika. Het is het antwoord van de craft brouwers op de jarenlange dominantie van de commerciële brouwerijen, die vaak alleen maar pils brouwen.