Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Einde dreigt voor de natte horeca

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Einde dreigt voor de natte horeca

22 december 2016 door Martijn Veen (Horeca Brains)

Als trotse opa van acht kleinkinderen maak ik me oprecht zorgen: de ‘natte horeca’ wordt met uitsterven bedreigt. Waar kunnen mijn kleinkinderen straks nog gezellig naar toe?

Martijn Veen

Het is alweer bijna 3 jaar geleden dat de huidige alcoholwet is aangenomen. De minimumleeftijd waarop alcohol mocht worden geschonken, werd per 1 januari 2014 verhoogd naar 18 jaar.
Helaas zijn mijn voorspellingen van toen uitgekomen: het aantal jongere comazuipers dat zich heeft gemeld bij de spoedeisende hulp is toegenomen (met 19%) en het drugsgebruik onder jongeren in de leeftijdsgroep 15-18 jaar is toegenomen (met 35%).

Ieder weldenkend mens zou zeggen; dat is een mislukte actie geweest van de overheid. Maar goed, we maken allemaal wel eens een foute beslissing, dat is geen probleem, laten we snel terugkeren naar 16 jaar. Helaas ben ik dit tot nu toe nog niet tegengekomen in een verkiezingsprogramma. Sterker nog; er gaan stemmen op voor nóg een verhoging, naar 21 jaar. Volkomen idioot!

Door de huidige wetgeving gaan jongeren in de leeftijd van 15-18 jaar zwerven: ze drinken niet meer in de disco of het café, waar toezicht is, maar in de keet, de hangplek of bij vrienden thuis. Er zijn zelfs Twitter- en Facebookpagina’s waar jongeren onder de 18 alcohol kunnen bestellen en laten afleveren op straat. De resultaten zijn: drankspelletjes, de overstap naar drugs (nog makkelijker verkrijgbaar dan alcohol) en niet te vergeten sociale en emotionele armoede, doordat ook een hele groep geïsoleerd raakt.

Het is niet zo dat ik onbeperkt alcoholgebruik vanaf 16 jaar toejuich. Waar ik wel voor pleit, is verantwoord alcoholgebruik waarbij ouders hun kinderen opvoeden en ook laten kennismaken met de geneugten en/of gevaren van het leven.

Wij hebben toch ook allemaal een leuke jeugd gehad, waarvan uitgaan een belangrijk onderdeel uitmaakte? Politiek Den Haag neem uw verantwoordelijkheid en maak uw vergissing ongedaan. Praat eens met mensen uit de praktijk en laat u niet gek maken door allerlei - goedbedoelde - stichtingen. Ik schuif graag bij u aan. Uit onderzoek van de WHO is gebleken dat we in 2013-2014 de gelukkigste jeugd van de wereld hadden. Laten we dit alsjeblieft zo houden.

Lees ook

Actuele toevoeging:

Het is wel heel frappant dat staatsecretaris van Rijn op dit moment met dit onderzoek naar buiten komt nu hij aan de gang gaat met evaluatie drank en horecawet en de accijnzen wil verhogen. Bijzonder is dat onderzoek Trimbos haaks staat op eerdere onderzoeken dit jaar van andere partijen.

Ook blijken de ervaringen in de meetbare praktijk een compleet ander beeld te geven. Opnames comazuipers SEH nog nooit zo hoog geweest. Drugsgebruik jongeren 35% gestegen. Er is onder jongeren vanaf 16 jaar en hun ouders geen of nauwelijks draagvlak voor alcoholverbod. Ofwel kansloze wetgeving.

Martijn Veen is oprichter en directeur van Horecabrains. Een netwerkorganisatie voor de horeca waarbij zo’n 300 zaken zijn aangesloten. Horecabrains.nl

Deze blog verscheen als eerste op Misset Horeca.