Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierblog | Helden, vrijheid, het nieuwe jaar en bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Helden, vrijheid, het nieuwe jaar en bier

11 januari 2019 door René van den Berk

Het jaar 2018 is amper voorbij of het nieuwe is alweer ingeluid. Tijdens de afgelopen feestdagen heeft ieder op zijn eigen wijze het afgelopen (bier)jaar herdacht. De mooie biermomenten, de mindere momenten, bierhelden herdenken en natuurlijk onze biervrijheid vieren.

Blog van rene van den berk helden vrijheid nieuwe jaar bier

Daarnaast zijn wij vooral bierliefhebbers. Staan wij op deze feestdagen eigenlijk wel stil bij het feit, dat we nog zoveel mooie Belgische bierbrouwers en Nederlandse bierbrouwers en speciaalbieren hebben? Nee hè?

Het is een minuscule paragraaf binnen deze heel rijke historie die we proberen te herleven. Alleen dat de Belgische brouwers zo hebben moeten lijden. Daar denken we nooit over na. Daar plukken wij Nederlandse bierfanatiekelingen ondertussen wel de vruchten van met meer dan 500 brouwerijen in 2019.

Gedurende de oorlog proberen te brouwen

Aan begin van de 19e eeuw telden onze zuiderburen ongeveer 3.200 kleine brouwerijen. Alleen dit aantal zou in een rap tempo slinken tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aangezien de Duitse onderdrukkers alle wagenparken en daarop de materialen, koperen ketels et cetera opeisten. Voor veel van de oorspronkelijke brouwers was dit een doodvonnis. Waardoor nog niet de helft ervan overbleef toen de oorlog eenmaal voorbij was.

Hoop uit onverwachte hoek

Rond 1919 leek er in België toch een sprankje hoop te ontstaan bij de brouwers. Vanuit de politiek werd er een hele tijd verboden om sterkte alcoholische drank te schenken. Dit viel onder de zogeheten ‘Wet Vandervelde’. Het idee was om alcoholmisbruik tegen te gaan onder het Belgische volk. In het oog van de regering waren mensen erg armoedig en verpauperd. Men wilde dit proberen tegengaan.

Hierdoor zagen de brouwers meteen de mogelijkheden om sterke brouwsels op de markt te brengen. Alleen het heropstarten van alle brouwactiviteiten werd als moeizaam ervaren. Zeker tijdens de economische crisis rond de jaren 30.

Daarop volgde nog eens de Tweede Wereldoorlog, waardoor het brouwwereldje in België wederom een flinke dreun kreeg te verduren. De koperen installaties kwamen weer in handen van de bezetters en grondstoffen werden nog schaarser. Een glas bier met kameraden drinken is in die jaren dan ook géén pretje. Gezien je te maken had met gebrouwen bier van amper 0,8%.

Lees ook

De jaren van wederopbouw

Na de oorlog (rond 1946) bleven er maar ongeveer 775 brouwerijen overeind. De tientallen jaren die volgden, bleven er van deze kleine brouwerijen maar een paar over. De concurrentie tussen brouwers onderling was zo ontzettend groot.

Het vergde enorme investeringen om nieuwe installaties op te bouwen of te vernieuwen. In de daaropvolgende decennia verdwenen steeds meer kleine brouwerijen van het toneel door de heftige concurrentiestrijd en de hoge kosten. De allergrootste brouwerijen verharden o.a. door overnames.

Hippietijd

Gedurende de hippietijd (1960’s) werden de Belgische brouwers gelukkig weer creatief. De recepten van speciale bieren werden herontdekt. Het is uiteindelijk Michael Jackson (biergoeroe) die ze hierna weer op de wereldkaart zette. Door hem werd de Belgische brouwwereld weer erkend.

Dankbaar voor kleurrijk bier

De jaren daarna was er in het begin een groei te zien van de middel- en grote brouwerijen. Gelukkig doken er hier en daar wel meer lokale creatievellingen op. Die mensen probeerden vooral buiten de Belgische grenzen terecht te komen met hun brouwsels. Daarom mogen wij deze kleine brouwers heden ten dage wel een beetje dankbaar zijn. De Belgische biercultuur heeft zwaar te lijden gehad. Zij hebben van ver moeten komen.

Het is juist door deze creatievellingen, dat er sinds het millennium zo’n groei is in authentieke speciaalbieren. Niet alleen bij onze zuiderburen, maar in o.a. de Verenigde Staten, Nederland en langzaamaan in de rest van de wereld. Sommige landen komen met brouwerijen opzetten die hoog scoren in de internationale bierwereld. Denk maar aan Omnipollo brouwerij uit Zweden bijvoorbeeld.

Steeds meer hobbybrouwers komen op de proppen met hun brouwsels. De een nog mooier, lekkerder en kleurrijker dan de ander. Wat vervolgens de grotere brouwerijen weer uitdaagt om creatiever te worden. 

During these great events also be thankful of the little things.'

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen