Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Je eigen bier brouwerij (Deel 2)

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Je eigen bier brouwerij (Deel 2)

1 april 2014 door Thomas Boonstoppel uit Amsterdam.

De vorige keer heb ik jullie wat verteld over onze droom om een eigen bier (brouwerij) te ontwikkelen. Inmiddels zijn we al een paar stappen verder gekomen! Dit keer vertel ik jullie over het brouwen van een bier bij een echte brouwerij.

Je eigen bier brouwerij (Deel 2)

Samen of laten brouwen
Er zijn in Nederland een aantal plekken waar je je eigen bier kan laten brouwen of waar je mee mag brouwen. Als je de installatie eenmaal onder de duim hebt kan je op sommige plekken zelfs alleen aan de slag! Begrijpelijk genoeg kan je niet overal zomaar naar binnen lopen om zelf te gaan brouwen. Samen met de brouwmeester bepaal je het recept en wat er op de brouwdag moet gebeuren.

Er zijn behoorlijk veel smaakjes qua het samen of laten brouwen van je bier. En daar bedoel ik niet het bier zelf, maar de manier van te werk gaan. Zo heb je brouwerij Anders in België waar je je eigen bier kan laten brouwen, maar niet bij het brouw proces aanwezig mag zijn. Voor ons was dit geen optie omdat we heel graag mee willen brouwen. Op die manier kunnen we verschillende installaties uitproberen, de brouwmeesters spreken en hebben we een gezellige dag.

Waar vind je een geschikte brouwerij?
Er is helaas niet echt een plek waar je een overzicht hebt van de verschillende brouwerijen en hun opties. Aangezien het (laten) brouwen van een eigen bier zo populair is had ik wel ergens een overzicht site of pagina verwacht. Misschien heb ik iets gemist... dus het overzicht er wel is dan hoor ik het graag! Wellicht iets voor biernet.nl?
Wat wij gedaan hebben is veel Googlen en bellen en nog is bellen. De plekken waar het kan zitten wel vaak voor langere tijd vol, maar als je geluk hebt kan je op korte termijn aan de slag.

De eerste batch
Zoals in mijn eerdere blogpost beloofd zou ik ook vertellen over de minder geslaagde acties. De eerste batch was helaas 1 van die mindere momenten. De samenwerking met de andere jongens werkte niet en we besloten niet meer samen te werken. We hadden het bier samen gebrouwen en samen een optie genomen op de aanwezige slots, maar de andere vonden dat zij recht hadden op het bier en de brouw opties. We hadden geen zin in gedoe en besloten het daar bij te laten en op zoek te gaan naar een nieuwe plek.

Je eigen bier brouwerij (Deel 2)

Bij brouwen hoort schoonmaken!

Lees ook

De tweede batch
Was gelukkig een stuk positievere ervaring. Bij brouwerij Praght gingen we onder de bezielende leiding van Maurice een Amerikaanse IPA maken! Brouwerij Praght maakt eigen biertjes maar biedt ook de mogelijkheid om 5HL zelf te (laten) brouwen. Met mijn eCommerce achtergrond was ik in eerste instantie niet heel enthousiast toen ik op zijn website keek, maar toen we eenmaal Maurice hadden ontmoet en de brouwerij zagen veranderde dit gevoel al snel. Tijdens het brouwen heb ik meteen maar aangeboden om zijn site is onder handen te nemen :) Het brouwen zelf ging heel voorspoedig en binnenkort komt onze eigen gemaakte IPA op de markt. We houden jullie natuurlijk op de hoogte!

De derde, vierde, vijfde batch...
We hadden na onze tweede batch toch wel de smaak te pakken en zijn meteen gaan kijken waar we meer kunnen gaan brouwen. Bij Maurice blijven we periodiek brouwen, maar we wilden ook verder dan dat gaan kijken om te zien of we ook grotere hoeveelheden kunnen gaan brouwen. Zo zijn we nu met Marcel Snater van brouwerij Maximus aan het praten. Maximus heeft heerlijk biertjes en ook het design van zijn flessen vind ik heel gaaf. Bij Maximus kan je als brouwerij je bier (laten) maken. Door de schaal waarin Maximus brouwt (15HL +) is het niet geschikt voor vriendenclubjes die graag een biertje willen laten maken.

Waar moet je op letten?
Prijs is natuurlijk een aspect. Afhankelijk van de hoeveelheid en de oplevering van je batch (fles, fust, met etiket et cetera) betaal je zo tussen de €1,50 en €2,50 per liter. Maar let vooral ook op de kwaliteit van hetgeen je gaat krijgen. Het is met name belangrijk dat je vertrouwen hebt in de brouwmeester en zijn installatie. Dat gaat in grote mate bepalen wat de kwaliteit van je eindproduct gaat worden. Als ik de brouwerij van de eerste batch vooraf had gezien, had ik er denk ik niet mijn bier gebrouwen. Voor ons is een goede kwaliteit belangrijk en de hygiëne was nou niet echt top laat maar zeggen.

Bij brouwerij Praght was het precies andersom, de site was niet heel uitnodigend, maar eenmaal ter plekke was onze indruk juist heel positief. Het is daarom belangrijk om eerst langs te gaan en een goede indruk te krijgen van de brouwmeester en zijn installatie. Praat met hem over wat je wilt maken en hoe je dat wilt gaan maken. En vergeet vooral niet te proeven wat voor biertjes er uit de brouwerij komen.

De naam van je bier"¦
Uhm ja, in alle enthousiasme van het bier brouwen waren we daar nog niet aan toe gekomen"¦Je moet je natuurlijk wel een goede naam en een mooi design hebben. In de volgende post ga ik daar meer over vertellen

Heb je deel 1 nog niet bekeken? Klik dan hier

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen