Kristonian bier

Tony ‘Kristonian’ ziet Sterretjes

Een paar maanden geleden kwam René van den Berk in contact met een overenthousiaste
biermaniak. Tony van der Put was op dat moment net op straat gezet door zijn
oude huurbaas...

15 september 2018 om 13:53 - Geschreven door: René van den Berk


Kort daarvoor had hij zelfs nog zijn baan verloren. Een werkgever waar hij net een jaar in dienst was geweest. Op dat moment was Tony ten einde raad. Hij bleef alleen wel standvastig om zijn ene droom werkelijkheid te maken. Om zelf met een bier op de markt te komen waar hij zich enigszins mee zou kunnen onderscheiden.

Bier op de markt brengen

Kristonian logoEenmaal het verhaal te hebben gehoord via wandelgangen van de bierwereld. Was mijn interesse gewekt. Wij hebben elkander voor de eerste keer ontmoet in de Veemhal te Eindhoven. Tony was in die tijd net bezig met zijn eerste receptuur op papier te zetten.

Om vervolgens een locatie te vinden waar hij het zou kunnen en mogen brouwen. Van der Put is een markante persoonlijk die je onmiddellijk meeneemt in zijn smaak, beleving en visie. Hij weet zijn passie kraakhelder aan je over te brengen.

Interesse gewekt

Door deze eerste kennismaking was mijn interesse zeer zeker gewekt. Ik had mij dan ook voor genomen om deze jonge ‘bier-entrepeneur’ de komende maanden op de voet te volgen. Zou het hem lukken om zichzelf staande te houden in deze overvolle en gehypte markt.


Niets bleek minder waar te zijn toen Tony al vrij snel na 1 maand met zijn eerste bier op de markt kwam in België. De eerste batch van zijn Pale Ale ‘Passie voor Puur’ was binnen in enkele uren al uitverkocht. De reservatie voor een nieuwe lichting was verrassenderwijs al direct gemaakt. Iets wat hij zelf niet had verwacht toen ik Van der Put tussendoor erover sprak.

Bliksemstart

Van daaruit heeft Tony met zijn ‘Kristonian’ een bliksem start gemaakt. Een groot aantal gevestigde brouwers hadden dit niet verwacht. Sterker nog, enkelen van hen gaven Van der Put weinig hoop. Alleen hij wist wel binnen 2 maanden alle monden dit succes een grote glimlach te snoeren. Tony gaf eerlijk te kennen, dat hij alleen maar respect had voor de gevestigde brouwersorde. Hij heeft juist kracht proberen te putten uit deze negatieve uitlatingen. Van der Put had tenslotte toch niets meer te verliezen.

Tony met een kopje koffie

Naamsbekendheid

Vervolgens heeft ‘Kristonian’ zich gefocust op het uitbreiden van de naamsbekendheid. Door met name de eerste maanden op kleine festivals te staan, proeverijen te organiseren en het bier persoonlijk aan de man te brengen. Belangrijk daarbij is wel om te vermelden, dat Tony zeer selectief was in welke kringen hij dit wilde doen.

Tweede bier

Uiteindelijk heeft dit Tony alleen, maar veel voorspoed gebracht. Door juist constant alert en kritisch te blijven. Dit leidde ertoe, dat juist alleen hij in januari 2018 zijn tweede bier mocht brouwen in de ketels van de alom gerespecteerde Glenn ‘Alvinne’ Castelijns.

Iemand die bij toeval één van zijn grote voorbeelden is. Sinds die tijd heeft ‘Kristonian’ als bier niet stil gestaan. Ik als blogger moet te kennen geven, dat ik nadien Tony van der Put even uit het oog verloren heb. Tot mijn grote verbazing! Is de bevlogen brouwer in de tussentijd onverbiddelijk doorgegaan met zijn ‘quest’.

Ontmoeting

Dit blijkt wanneer ik geheel onvoorzien Van der Put tegen het lijf loop bij de ‘Open Beer Dagen 2018’ bij brouwerij 3 Fonteinen. Wij raken daar al snel aan de praat. Besluiten om samen een ‘Schaarbeekse Kriek 2011’ te delen en bij te praten. Tony vertelt mij in ‘geuren-en-kleuren’ wat hij ondertussen allemaal mee heeft mogen maken. Met als kers-op-de-‘bier’taart! In het vooruitzicht een aantal meeloopdagen bij Brouwerij 3Fonteinen aankomende winter.

Ik gok erop, dat ‘Kristionian’ nog veel onverwachts voor ons op het vat heeft zitten in de nabije toekomst.

3 Fonteinen

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

M (gast) op 30-05-2019 om 19:24:11

Lekker die dry hopped saison!

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!