Keuringsdienst onderzoekt ongefilterd pils

Ongefilterd bier onderzocht door de KvW

Amstel en Brand hebben een tijdje terug nieuw pils op de markt gebracht: 'ongefilterd en rechtstreeks uit de lagertanks'. Een thuisbrouwer brouwt thuis ook ongefilterd bier, maar zijn bier ziet er heel anders uit. Hoe zit dat nou eigenlijk?

05 december 2017 om 09:14

De van Keuringsdienst van Waarde gaat onderzoeken hoe het nou zit met dat ongefiterde bier.

Er wordt langs gegaan bij een café waar verschillende soorten bier wordt geschonken, ook ongefilterd. Maar dat bier komt van verschillende kleine Duitse brouwerijen, waar het bier traditioneel niet gefilterd wordt. Dat bier heeft een kortere houdbaarheid vanwege de reststoffen die achterblijven. Het valt op dat Brand ongefilterd en Amstel ongefilterd wel langer houdbaar is.  

Ook wordt er op bezoek gegaan bij Zuster Doris Engelhard (brouwmeester) in het Duitse Mallersdorf. Ook zij maakt ongefilterd natuurtroebel bier. Ze vult het uit het vat, rechtstreeks af op de fles. Dat vindt zij belangrijk, je kunt zo onder andere het gist blijven proeven. Ook zij begrijpt niet hoe het ongefilterd pils van Brand en Amstel langer houdbaar kan zijn. 

Er wordt een kijkje genomen bij brouwerij Brand. De brouwer laat zien dat het ongefilterde pils inderdaad rechtstreeks uit de fles wordt afgevuld, maar voordat het in de fles wordt gedaan wordt het bier nog gepasteuriseerd het bier. Tijdens het pasteuriseren wordt de gist gedood waardoor het bier langer houdbaar zou zijn. Ook wordt er nog koolzuur bij toegevoegd en dit zou beter zijn voor de smaak. 

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.