Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

2 jaar cel voor fraude met bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

2 jaar cel voor fraude met bier

17 juli 2013 om 10:35

Een 56-jarige man is tot twee jaar celstraf veroordeeld omdat hij met illegale bierimport de Nederlandse accijnzen wist te omzeilen.

Bier cel

Een 56-jarige man krijgt twee jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor accijnsfraude met illegale dranktransporten. De rechtbank Den Haag oordeelt dat hij schuldig is aan belastingontduiking en valsheid in geschrift met grote partijen alcoholhoudende drank. Het ging om blikjes en flesjes bier van nationale en internationale merken.

400 illegale zendingen

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingdienst (Fiod) kreeg in 2012 een tip van de douane en trof ruim 45 duizend liter drank aan in een opslagplaats in Den Haag.

De 45 duizend liter bleek slechts het topje van de ijsberg. Nog zo’n 400 zendingen van vergelijkbare omvang volgden. Dit leidde volgens de uitspraak van de rechter tot oneerlijke concurrentie voor bedrijven die wel gewoon de bieraccijns betaalden. De Nederlandse schatkist is door dit geval maar liefst €4,5 miljoen misgelopen, zo schat de Fiod in.

Lees ook

Om de fraude mogelijk te maken werd gebruikt gemaakt van tijdelijke ondernemingen die korte tijd werden gebruikt om slechts op papier goederen te ontvangen. Hier was de veroordeelde man steeds bij betrokken.

Bier accijns

De accijns op bier ligt in Nederland veel hoger dan in Duitsland. Dit tot grote ergenis van brouwerijen die de actie StopBierbelasting zijn begonnen. Uit onderzoek van Regioplan blijkt dat de schatkist in 2013 door bieraccijnstoerisme €76 miljoen misloopt aan gederfde accijns- en btw-inkomsten. Brancheorganisatie Nederlandse Brouwers schat in dat door illegale bierimport dit gederfde bedrag minimaal verdubbelt.

"Door de 10% bieraccijnsverhoging van 1 januari 2013 is het nog aantrekkelijker geworden om op illegale wijze bier te importeren, om de hoge bieraccijns te ontduiken”, stelt Cees-Jan Adema van de Nederlandse Brouwers. Illegaaal dus en je riskeert er hoge boetes en een celstraf mee.

Bron: Rechtspraak.nl

Cookie instellingen